• Home >
  • Blog >
  • Studenten geven hun leven tijdens de coronacrisis een onvoldoende

Studenten geven hun leven tijdens de coronacrisis een onvoldoende

19 januari 2021

Continue in quarantaine, kamerisolatie en maandenlang niet naar je ouders toe kunnen leiden ertoe dat een op de drie studenten zijn leven de coronacrisis momenteel beoordeelt met een zware onvoldoende. Toch zijn er veel studenten die ondanks de impact van de coronacrisis toch graag willen meehelpen aan een oplossing. Dit bleek uit een recent onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat onderzoek heeft gedaan onder ruim 7500 studenten.
impact coronacrisis studenten

Studenten willen aan een oplossing werken

Je kunt niet naar de kroeg, je mag je vrienden niet opzoeken, geen avondjes stappen, daten is een drama en een partijtje voetballen zit er ook niet in. Dat zorgt niet alleen voor verveling, maar vooral voor frustratie. Iedereen is coronamoe, maar onder studenten leeft dit gevoel enorm. Als je maar drie of vier jaar studeert normaal gesproken, hakt zo'n coronacrisis met al z'n maatregelen er behoorlijk in. Nu het sociale studentenleven, sport en bijbaantjes zijn weggevallen hebben studenten tijd over om zich nuttig te maken. Onder studenten bestaat er dan ook een grote bereidheid om de coronaregels te volgen: 99% van de ondervraagde studenten ging na een positieve testuitslag in quarantaine, waar het landelijk gemiddelde op 72% ligt. Het niet zien van vrienden en de belemmering van onderwijs hebben grote impact op het bestaan van studenten. Eenzaamheid, depressie en demotivatie zijn gevolgen die inmiddels bij veel studenten te merken zijn.
impact coronacrisis studenten

Afstand houden in een studentenhuis onmogelijk

Hoe je de coronamaatregelen moet opvolgen binnen je eigen situatie is ook niet altijd gemakkelijk. Zo wonen studenten met veel mensen in kleine huizen en dat maakt afstand houden en isolatie moeilijk. Als je met meer dan tien mensen in een studentenhuis woont, met smalle gangen en kleine keukens, dan loop je elkaar nogal eens voor de voeten. Daarbij komt ook nog eens dat je eigen kamer vaak ook maar klein is. Dan komen de muren al snel op je af.

Moeite met volgen van onderwijs vanuit huis

51% van de ondervraagde studenten heeft ook moeite met het volgen van onderwijs vanuit huis. Dit komt voornamelijk omdat een geschikte, rustige studieplek ontbreekt. Normaal gesproken zitten veel studenten te studeren op de faculteit, in de bibliotheek of andere daarvoor ingerichte studieplekken, maar dat kan nu niet. Dat geeft stress, en zorgt voor minder motivatie om serieus te gaan zitten studeren. “Als je met dertien anderen woont, is het niet altijd makkelijk om je te concentreren”, aldus Dahran Çoban, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg. “Dit kan opgelost worden door leegstaande gebouwen zoals restaurants en theaters in te richten als studieplek. Zet studenten in om die plekken te vinden en in te richten, ze staan te trappelen om hun vrije tijd nuttig in te vullen.” (bron: www.iso.nl)
 

Gerelateerde berichten