Stagelopen op afstand: hoe werkt dat?

Sinds de coronacrisis zijn honderden studenten hun stageplek kwijtgeraakt of misgelopen. Toch betekent dit niet dat stagelopen ook geschrapt is van de vereisten om je studie te voltooien. Veel studenten wachten momenteel tot ze toch nog een stageplek kunnen vinden en stellen het uit tot volgend jaar. Toch zijn er ook mogelijkheden om nog dit jaar een stageplek te regelen. Hoe? Stagelopen op afstand. Wat is dit en hoe gaat dat in z’n werk?


stagelopen op afstand

Wat is een remote stage, of stagelopen op afstand?

Een remote stage is een plaats-onafhankelijke stage die je volledig zelfstandig uitvoert vanuit huis, het buitenland of een andere plek. Niet op het kantoor van het bedrijf waarvoor je de stage uitvoert. Net zoals met alle normale stages, wordt de stage afgesproken tussen de onderwijsinstelling en een extern bedrijf. Ook het sollicitatieproces bij het zoeken van een remote stage verloopt min of meer hetzelfde als bij een gewone, plaatsgebonden stage. Je hebt alleen nu de mogelijkheid om het hele proces virtueel te doen. Solliciteren gebeurt via Skype of Zoom, en zo ook de eventuele wekelijkse team vergaderingen of overleg tussen jou en je leidinggevende.

Voordelen van een stage op afstand

Aan een stage op afstand zitten normaal gesproken dezelfde eisen verbonden als aan een plaatsgebonden stage. Bij een stage op afstand zul je echter aanvullende vaardigheden opdoen, zoals meer kennis van online tools zoals Microsoft Teams of het leren van gericht schrijven voor websites. Deze online vaardigheden zijn niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven en staan dus perfect op je CV.

Een ander groot voordeel van een stage op afstand is dat je zoekradius ineens veel groter wordt. The world is your oyster! Als je vanuit huis kunt werken, kun je een stageplek zoeken over de hele wereld! Kijk bijvoorbeeld eens op LinkedIn naar stages bij internationale bedrijven. Vooral op het gebied van online marketing zijn er genoeg startersbanen en stageplekken te vinden. Als je een stageproject zoekt om lekker zelf aan te werken, en die studiepunten nog dit jaar te behalen, dan is het zoeken van een stageplek op afstand een goed idee.


stagelopen op afstand


Nadelen van een stage op afstand

Tja. Het voordeel dat je niet naar een stage-plek hoeft is ook meteen een nadeel. Waarom? Het doen van een stage bij een bedrijf gaat niet alleen over het voltooien van jouw project, maar ook minstens zozeer over het opdoen van ervaring binnen een kantoor. Je mist het werken op een levendige plek, tussen collega’s. Werken vanachter een scherm is prima, maar je zult toch de sfeer van een kantoor missen. Je zult minder goed een idee krijgen van de cultuur binnen een bedrijf. De non-verbale communicatie, de korte gesprekken met collega’s onderling, even een vraag stellen tussendoor, en zelfs het borrelen op vrijdagmiddag met een team, dat zijn allemaal dingen die je met een stage op afstand zult moeten missen. Ook zal een team niet meteen aan jou denken voor een openstaande vacature, simpelweg omdat ze je niet in het ‘echt’ kennen.

Toch, in tijden van corona en met een oplopende studieschuld nu de tijd doortikt, zijn de voordelen van stagelopen op afstand waarschijnlijk groter dan de nadelen. Een kantoorbaan kun je namelijk altijd nog krijgen in de toekomst.