Snelle schoonmaaktips voor je studentenkamer

Het schoonmaken van de studentenkamer staat meestal niet bovenaan het lijstje van een student om wekelijks te doen. Toch hoeft het niet veel tijd en energie te kosten om je kamer weer lekker fris te maken. Zeker als je deze tips deelt met je huisgenoten en ze op het schoonmaakrooster zet. Wel zo prettig als je er veel tijd doorbrengt om te studeren. Hier onze snelle schoonmaaktips voor je studentenkamer.

snelle schoonmaaktips


Tip 1: Muffe stofzuigergeur

Komt er een muffe geur uit je stofzuiger? Dit komt vaak doordat er etensresten of andere viezigheid op de grond mee worden opgezogen. Kijk dus een beetje uit wat je allemaal in de stofzuiger laat komen. De vieze geur haal je weg door een beetje waspoeder op te zuigen. De frisse geur wordt vervolgens door heel je huis verspreid.

Tip 2: Gaspitten schrobben

Woon je in een studentenhuis? Dan zien de gaspitten op je fornuis er waarschijnlijk niet al te fris uit, tenzij je fanatieke schoonmakers hebt als huisgenoten. Gebruik voor het schoonmaken van de gaspitten daarom ‘brillo’ sponsjes. Dit zijn die metalen schuursponsjes waar je ook zwarte aangekoekte pannen mee schoon krijgt. Wrijf er voorzichtig mee rond de gaspitten en gegarandeerd dat ze weer volop zullen glimmen.


snelle schoonmaaktips


Tip 3: Vlekken op de bank

Ziet je bank er een beetje onfris uit met allerlei vlekken? Of je vloerkleed? Ossengalzeep doet wonderen voor alle vlekken op de bank. Je kunt ossengalzeep kopen bij de drogist.

Tip 4: Kreukvrije was

Strijken, wie heeft daar nou zin in? Als je je was direct vanuit de wasmachine op hangertjes hangt te drogen, krijg je geen kreukels en hoef je niet meer te strijken. Handig!

Tip 5: Vriezer ontdooien

Dit is zo’n klus waar echt niemand ooit zin in heeft. Maar wel goed om af en toe te doen. Om het ontdooiproces te versnellen kun je er een föhn voor houden. Zet je vriezer tien minuten vantevoren uit en zet je föhn op de middelste stand. Binnen een half uurtje is het klusje geklaard.

Tip 6: Roestvrijstalen oppervlak vingervrij

De afzuigkap of magnetron bezaaid met vette vingerafdrukken en vlekken? Doe een beetje olijfolie op een keukenpapiertje en wrijf er zachtjes rondjes mee. Alle vlekjes weg.

Tip 7: Vies kleed weer fris

Hiervoor moet je even wachten op de winter en een laag sneeuw, en maak er dan ook direct gebruik van! Leg je vieze kleed in de winter een kwartiertje op zijn kop in verse sneeuw. Na 15 minuten haal je je kleed eraf en is het heerlijk fris en schoon, het vuil is achtergebleven in de sneeuw.

Tip 8: Badkamer ontkalken

Hard water in jouw woonplaats? Dan heb je vast en zeker kalkaanslag in de badkamer op de douchewand en tegels. Smeer het oppervlak in met glansspoelmiddel en laat dit tien minuten intrekken. Daarna afspoelen.

Tip 9: Frituurpan schoonmaken

Een frituurpan zonder uitneembare binnenpan krijg je goed schoon doorhet vet eruit te halen, de pan schoon te vegen met keukenpapier en er een vaatwastablet in te leggen. Stekker in het stopcontact en een kwartier op honderd graden aan laten staan. Speol de pan daarna om en hij is weer klaar voor gebruik.

Tip 10: Vieze oven

Ovens, nog zo’n ding waar studenten het niet zo nou mee nemen wat betreft schoonmaken. Etensresten, vet en oude kruimels… Zo maak je hem weer lekker schoon: smeer de oven in met groene zeep, leg een stukje aluminiumfolie op het rooster en daarop een doek met een flinke scheut ammoniak. Na een nachtje slapen veeg je moeiteloos het vet en de viezigheid van je oven af.