Snel je rijbewijs halen? Zo doe je dat

Nu je op kamers woont wil je ook graag je rijbewijs halen natuurlijk. Reizen met het OV is goed te doen, maar met de auto op pad en straks op vakantie in de zomer, is wel zo handig. Het autorijbewijs kun je al behalen vanaf je 17e verjaardag. Met rijlessen mag je beginnen als je 16,5 jaar oud bent. Wil je snel je rijbewijs halen? Lees dan de tips hieronder.


snel je rijbewijs halen


Tips theorie examen auto


Voordat je je praktijkexamen mag afleggen moet je eerst het theorie examen behalen. Deze mag je al halen vanaf je 16e verjaardag en is vervolgens 1,5 jaar geldig. Voor veel mensen is ook het theorie examen een behoorlijke uitdaging. Ongeveer 40% slaagt voor het CBR theorie examen auto en de meesten moeten het examen twee keer doen voordat ze dat papiertje op zak hebben. Waarom zo’n laag slagingspercentage? De belangrijkste reden is dat het theorie examen onderschat wordt. Je moet over veel onderwerpen de regels weten, waaronder alcohol en verkeer, verkeersborden, voorrangsregels of bijzondere manoeuvres. Het theorie examen voor de auto bestaat uit 65 vragen die je in 30 minuten moet beantwoorden. De volgende drie onderdelen worden getoetst tijdens het CBR theorie examen: Gevaarherkenning (25 vragen), Kennis (12 vragen) en Verkeersinzicht (28 vragen).

Wil je een grotere kans maken om te slagen? Oefen dan gratis je theorie examen online via Oefentoets.  


Tips praktijk examen auto


1. Zorg voor een goede voorbereiding

Ben je er echt klaar voor om praktijkexamen af te leggen? Je moet in ieder geval genoeg lessen hebben gehad voordat je kunt afrijden. Het examen moet daarna slechts een formaliteit zijn en niet iets waar je nog ontzettend tegenop ziet. Als je het rijden voldoende beheerst moet het in principe een eitje zijn om een half uur met een examinator rond te rijden en hem of haar te tonen dat je het autorijden onder de knie hebt.


2. Maak je niet te zenuwachtig

Veel mensen zien zo erg tegen het rijexamen op dat ze van de zenuwen meer fouten maken dan nodig. Wees niet bang voor de examinator, hij of zij is er niet op uit om je te laten zakken. Laat gewoon rustig zien wat je hebt geleerd en dat je weet hoe je je moet gedragen in het verkeer. Probeer te rijden zoals je dat tijdens de lessen ook doet.


snel je rijbewijs halen


3. Bijzondere verrichtingen

Fileparkeren…maakt dat je zenuwachtig? Je bent echt niet de enige. Bedenk je echter dat deze kunstjes niet foutloos hoeven te zijn! Het allerbelangrijkste is dat jij je aan de verkeersregels houdt en dat je te allen tijde op het overige verkeer let. Je hoeft niet te laten zien dat je de auto in één keer in een parkeerplek kunt steken. Ook bij andere bijzondere verrichtingen is het op het verkeer letten en het met zelfvertrouwen uitoefenen van de manoevre belangrijker dan dat het foutloos gebeurt.


4. Foutloos rijden lukt niemand

Streef er niet naar om een foutloze rit te rijden. Je maakt jezelf daar alleen maar gestresst mee en begint aan een onmogelijke opgave. Slaat de motor even af bij het stoplicht? Blijf rustig en los de situatie veilig op. Kijk goed om je heen, start de motor weer en vervolg kalm je rit. Ook andere ‘haperingen’ hoeven niet meteen te betekenen dat je zakt voor je examen. Blijf rustig en voltooi je examen door te laten zien dat je prima kunt autorijden en je je netjes aan de regels houdt.


5. Wees zelfverzekerd en rij besluitvaardig

Geloof in je zelf. Sta achter je beslissingen, wees zelfverzekerd en durf te rijden. De meeste mensen zakken omdat ze teveel aarzelen in het verkeer. Een beetje zenuwachtig zijn tijdens het rijexamen is normaal, maar laat dit geen effect hebben op je besluitvaardigheid. Aarzel bijvoorbeeld niet te lang wanneer je voorrang hebt, anders neemt de ander voorang en ontstaat er ergernis. Toon initiatief in het verkeer en laat je examinator zien dat je weet wat je aan het doen bent. Iemand moet zich per slot van rekening veilig voelen bij jou in de auto.


6. De dag van het examen: voorbereiding

Ga niet te laat naar bed de avond voor je rijexamen en slaap niet te lang uit. Probeer je te ontspannen in de uren voor je examen. Neem geen rustgevende, of versuffende medicijnen tegen de zenuwen. Deze hebben vaak een negatieve invloed op je alertheid en dat zorgt voor een lagere slagingskans.


7. Laat je rijinstructeur/trice meerijden

Het is niet verplicht, maar laat je je instructeur/trice meerijden bij het rijexamen dan weet hij/zij ook welke fouten je gemaakt hebt bij het rijexamen, mocht je toch zakken. Op die manier kun je heel gericht aan de slag gaan om het de volgende keer wel te halen.