Smartphone verslaving. Hoe ernstig is het?

Geef het maar toe, het eerste dat je doet als je wakker wordt, is een blik werpen op je telefoonscherm om je social media te checken. En kijk eens om je heen als je op straat loopt, in het park zit of de bus pakt; wat zie je? Hoeveel mensen staren op dat moment naar hun mobiel? Smartphone verslaving. Het is een epidemie en er is bijna niemand die eraan ontsnapt. Mensen lijken geen moment meer zonder te kunnen, gebruiken iedere seconde dat er even ‘niks’ gebeurt, voor het checken van hun social media feeds, email of ander nieuws. Hoe ernstig is het met jouw eigen verslaving?


smartphone verslaving


Iedereen lijkt verslaafd. Ga maar eens na bij jezelf: hoe vaak check jij je telefoon op een dag? Op welke momenten? Je zit in een cafeetje te wachten op je vrienden. Wat doe je? Je zit in de trein. Lees je een boek of kijk je uit het raam? Heb je zomaar een leuk gesprek met iemand die tegenover je zit? Wat deed men in hemelsnaam voordat de smartphone was uitgevonden?


De Instagram feeds van Kim Kardashian

We hebben het idee dat we helemaal op de hoogte blijven van alles en iedereen via onze telefoon. Maar alle nieuwtjes en updates zijn eigenlijk maar heel vluchtig en oppervlakkig, er zit weinig diepgang bij. Wat gaat er werkelijk om in het leven van een vriend op Facebook? Je leest een kort artikel of kijkt een grappig filmpje. Maar wat doe je met die informatie, is het belangrijk of is het puur entertainment? Niks mis met een beetje vertier, maar wel als je ’s avonds voor het slapengaan nog uren op de Instagram van Kim Kardashian zit te kijken. En hoe zinnig is het om je te mengen in online discussies met onbekenden, anonieme facebookers of twitteraars, die je helemaal niet kent en waarvan je op basis van een paar comments conclusies trekt? Wat heb je eraan?


smartphone verslaving


Smartphone verslaving zorgt voor minder slaap en meer stress

Zonder te willen klinken als je grootmoeder, we spenderen we veel teveel tijd aan onzin op de mobiel. Je kunt denken, ja, maar ik besteed mijn tijd toch nuttig als ik toch ergens zit te wachten? Even mijn email lezen of iemand snel een berichtje sturen. Probeer het eens, de mobiel in je zak te laten. Alleen zijn met je gedachten is voor sommige mensen iets engs, maar is in feite heel gezond. Alle overload aan informatie die je de hele dag in je hoofd stopt, en vooral via je smartphone en het internet, heeft ook weer tijd en ruimte nodig om te worden verwerkt in je brein. Kun je slecht in slaap komen ’s avonds? Of merk je dat je snel geirriteerd raakt door kleine dingen? Dit kan best eens het gevolg zijn van je verslaving aan de smartphone. Niet gezond, en je raakt er alleen maar meer gestresst van.


En dan hebben we het nog niet eens over de impact op je studie. Wanneer je smartphone naast je op je bureau ligt tijdens de studie, is de verleiding groot om deze constant te checken. Nieuwe Whatsapp berichten? En wat gebeurt er op Twitter? Door die constante onderbreking tijdens het studeren, kun je je veel minder goed concentreren op het onderwerp van je studie en kan je brein minder goed belangrijke informatie opnemen. Dat weet je natuurlijk zelf ook wel, maar een verslaving is moeilijk te breken. Leg je telefoon dus gewoon even in een andere kamer. Beter nog, schaf een kluis aan en leg hem achter slot en grendel.


Apps tegen smartphone verslaving

Heeft dit bericht je aan het denken gezet? Misschien is het tijd om wat dingetjes te veranderen. Click hier voor een lijstje met Best Phone Usage Tracker Apps 2019 om je te helpen herinneren aan een leven buiten je smartphone.

Best Phone Usage Tracker Apps 2019