Slow daten in tijden van Covid: do’s en don’ts

Even swipen op Tinder en direct dezelfde avond nog een date aan de haak slaan, dat is er momenteel niet bij. Misschien niet zo slim om speeksel uit te wisselen met iemand die je net een paar uur kent. De covid-regels zijn steeds strenger en met de oplopende infecties, is het leven van een single niet wat het geweest is. Terug naar romantische brieven schrijven dus? Slow daten in tijden van Covid, hoe pak je dit het beste aan? Hoe leer je een wildvreemde kennen in een tijd waarin van je gevraagd wordt aan social distancing te doen? Hier onze do’s en don’ts.


daten in coronatijd


Van vluggertjes naar slow daten: de effecten van corona voor singles

Daten is tijdens een pandemie moeilijker dan ooit. Moest je eerst keurig aan je eigen tafeltje blijven zitten (ook al lastig om aanspraak te maken met die leuke onbekende), nu zijn de kroegen dicht. Gelukkig betekent dit niet dat je je zoektocht naar ware liefde hoeft stil te leggen. Je moet er gewoon wat creatiever mee omgaan. En er is niets mis met elkaar beter leren kennen via videobellen of facetimen. De fysieke geneugten moeten even wachten, maar als je op zoek bent naar een serieuze relatie, is het niet eens zo’n slecht idee om die kant van de relatie – heel ouderwets – gewoon even op standby te zetten.

Het concept van slow daten komt dus op. Singles investeren meer tijd in het beter leren kennen van één persoon. Kwaliteit, in plaats van kwantiteit. Singles praten veel langer met elkaar voordat ze elkaar uiteindelijk zien, zoenen, of seks hebben. Ze mogen dan misschien ‘huidhonger’ hebben (de behoefte aan aanraking), de connectie op persoonlijk vlak is veel diepgaander door het daten op afstand. Of het wordt sneller duidelijk dat als je elkaar op een video call al weinig te vertellen hebt, het als vaste relatie ook niets gaat worden. Maar hoe gaat dat eigenlijk, slow daten? Behalve eindeloos chatten…wat kun je nog doen om het romantisch te maken?


Netflix en Chill

Ja, we weten allemaal waar de ‘chill’ voor staat. De covid-editie ziet er helaas iets anders uit. Heb je een leuke Tinder-date op de chat met wie je wel wilt afspreken? Stel voor om een Netflix en Chill te organiseren, maar op afstand. Met de plugin Netflix Party kun je samen een film of tv-serie streamen en ondertussen commentaar geven via een chat, of tijdens de film videobellen. Kun je samen vanaf je bank of je bed genieten van een romantische comedy of thriller. Drankje erbij, gezellig toch. Binnenkort kun je het hopelijk overdoen in wat intiemere setting.


online dating covid


Uit eten of een wijntje drinken via FaceTime

Wat zou je normaal gesproken doen op je eerste date? Samen een drankje doen of uiteten gaan? Nu zijn bars en restaurants tijdens een lockdown helaas gesloten… Het alternatief? Wine & dine via FaceTime. Koop een lekker flesje wijn in de supermarkt, steek thuis wat kaarsjes aan en maak het knus op je date-op-afstand. Je kunt ook afspreken om hetzelfde te gaan koken, houd de Facetime app gewoon aan in de keuken, en zie meteen of je een keukenprins(es) aan de haak hebt geslagen.

En als het echt klikt, wat doe je dan?

Alles leuk en aardig, dat slow daten, maar na een maand videobellen, wil je elkaar gewoon aan kunnen raken en uitvinden of je kersverse date ook lichamelijk met je klikt. Als je toch gaat afspreken, zorg ervoor dat je dit alleen doet wanneer jullie zeker weten dat jullie beide geen klachten hebben. Maar ook dat jullie beiden niet in contact zijn geweest met mensen die mogelijk wél klachten hadden of positief zijn getest. Maar misschien is dat sowieso geen slecht idee. SOA’s zijn namelijk de wereld ook nog niet uit.