Sinterklaas vieren met studenten: 5 leuke ideeën

Sinterklaas is weer in het land en wat is leuker dan dit feest met je huisgenoten of studentenclub te vieren? Ondanks de hoge kosten in de decembermaand kun je het prima op een budgetvriendelijke manier vieren. Vier jij dit jaar met je studentenhuis, -vereniging of vriendengroep Sinterklaas, maar heb je nog geen idee hoe? Dan zijn hier wat tips.

sinterklaas studenten

1. Lootjes trekken met gedicht en/of surprises

De meest klassieke manier om Sinterklaas te vieren – en het geeft altijd hilariteit. Je trekt met zijn allen lootjes, spreekt eventueel een budget af en gaat aan de slag. ga voor alleen gedichtjes of maak er ook idiote suprises bij.

2. Speel het Sinterklaasdobbelspel

Je kunt er ook voor kiezen om niet voor één specifiek persoon een kadootje te kopen, maar iets algemeens dat voor iedereen leuk zou zijn. Dit is geschikt om het dobbelspel mee te spelen. Spreek een maximum aantal cadeautjes en een budget af. Je kunt ook afspreken iets in te pakken wat je nog in huis hebt liggen – zo is het zelfs gratis. Een boek dat je al uithebt, een fles badschuim dat nog dicht zit of een fotolijstje waar je niks meer mee doet.

Je kunt het dobbelspel in één of meerdere rondes doen. Hier is een voorbeeld dat bestaat uit twee rondes.

Ronde 1:
● 1 oog: pak een cadeautje
● 2 ogen: alle cadeautjes naar rechts
● 3 ogen: pak een cadeautje en pak het uit
● 4 ogen: alle cadeautjes naar links
● 5 ogen: pak een cadeautje uit (als je dat hebt)
● 6 ogen: pak een cadeautje

Als alle cadeautjes zijn uitgepakt, zet je een timer en ga je door naar de tweede ronde. Laat één persoon de timer zetten en vertel niet hoe lang jullie de tijd hebben om jullie favoriete cadeautjes te scoren. Als de tijd om is, heb jij je cadeau te pakken!

● 1 oog: geef één cadeautje weg aan een ander
● 2 ogen: alle cadeautjes naar links
● 3 ogen: ruil al je cadeaus met iemand anders
● 4 ogen: alle cadeautjes naar rechts
● 5 ogen: ruil één cadeau met iemand anders
● 6 ogen: pak een cadeautje weg van een ander

3. Sinterklaas snoepgoedproeverij

In december komen de typische lekkernijen weer voorbij, tijd dus om daar gretig van te smullen. Sla veel verschillende soorten snoepgoed in, dat typisch is voor de decembermaand. Daarnaast koopt iedereen een aantal kleine, leuke cadeautjes voor weinig geld (spreek een budget af). Iedereen wordt één voor één geblinddoekt, waarna ze iets van het snoepgoed moeten proeven en raden wat het is. Hebben ze het goed? Dan mogen ze een cadeautje uitzoeken. Hebben ze in een volgende ronde iets verkeerd geraden, dan moeten ze het cadeautje terugleggen. Zorg er wel voor dat iedereen aan het einde evenveel cadeautjes heeft.


sinterklaas studenten


4. Kadootjes-speurtocht

Woon jij in een groot studentenhuis? Dan is een sinterklaasspeurtocht een leuk idee. Iedereen koopt meerdere kleine cadeautjes en verstopt die in de aanloop naar jullie Sinterklaasavondje op de meest bijzondere plekken. Verbind aan alle cadeaus een opdracht die de persoon moet uitvoeren wanneer hij of zij het pakje vindt. Hoe gaat het in zijn werk? Op de avond zelf gaat iedereen 5 minuten door het huis op zoek naar cadeaus, en komt dan weer terug naar de huiskamer, waarna de opdrachten uitgevoerd worden. Word de opdracht op de juiste manier uitgevoerd, dan mag de vinder het cadeautje uitpakken en houden. Je kunt aan de speurtocht ook nog het dobbelspel ronde 2 vastplakken als alle kado’s zijn gevonden, mocht je er helemaal een feest van willen maken.

5. Sinterklaasavond huisgenoten-quiz

Hoeveel weet jij nou eigenlijk af van je huisgenoten? Organiseer een huisgenotenquiz en test je kennis! het vergt wat voorbereiding, want je moet een lijst vragen bedenken over mekaar. Wat voor vragen? Dat laten we aan jou over! Vragen over de achtergrond, familie, vakantie, studie en relaties, de hoeveelheid bedpartners… alles kan. Gooi al deze vragen in een grote bak. Iedereen moet om en om een briefje pakken en beantwoorden. Is het antwoord goed dan mag je aan cadeau pakken. Heb je drie rondes lang een vraag goed gehad, dan mag je een cadeautje houden. Heb je een antwoord fout? Dan mag je geen cadeautje pakken, of als je een cadeau hebt moet je een cadeau terug leggen. De vragen die al zijn geweest en goed zijn beantwoord, haal je uit de grote bak. Als de vragen op zijn kun je kijken of iedereen evenveel cadeautjes hebt en dan de overige ingepakte cadeaus uitpakken.