Samenwonen met je geliefde: zo hou je het goed

Denk jij erover om te gaan samenwonen met je geliefde? Gefeliciteerd! Hartstikke leuk en ook spannend. Wat kun je verwachten van samenwonen? Hoe houd je het gezellig met zijn tweetjes in een klein appartementje of studio? Vandaag zetten we een aantal dingen op een rij waar je als verse samenwoners-in-spé, wellicht iets aan zal hebben.


samenwonen op kamers


Wie doet wat in het huishouden?

We zullen maar meteen beginnen met een heikel punt: het huishouden. Zijn jullie alle twee supernet en schoon, dan heb je geluk. Vaker zie je dat een van beiden het huis graag dagelijks schoonhoudt, en de ander pas een stofzuiger pakt als het echt smerig is. Dat was geen probleem toen jullie allebei nog je eigen kamer hadden, en alleen maar leuke dingen samen deden. Nu slaap je niet alleen samen, maar run je een heel huishouden. Het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken, en ook om wat water bij de wijn te doen af en toe. De een wat minder OCD, de ander een tandje hoger. Anders is de liefde snel over.

Samenwonen met je geliefde: maak afspraken over geld

Geld, ook zo’n lastig punt als je gaat samenwonen met je geliefde. Onenigheid kan gaan over wie meer bijdraagt aan de huur, vanwege een hoger inkomen, spaargedrag, grote uitgaven en of je nou alleen eigen merk boodschappen koopt of drie keer per week sushi bestelt. Open een gezamenlijke rekening waarop je elk een bepaald percentage van het inkomen stort. Dit is voor de vaste lasten zoals huur, gas en licht, internet en boodschappen. Het geld dat overblijft is van jou en besteed je vrij. Ruziemaken over geld is een echte dooddoener voor relaties, dus maak ook hier heldere afspraken over.


samenwonen op kamers tips


Geef elkaar vrijheid

Samenwonen is heerlijk, helemaal in het begin, maar altijd alleen alles samen doen is op de lange termijn niet aan te raden. Vrienden, familie, collega’s, sporten, verplichtingen, geef ook hieraan voldoende aandacht. Behoudt je eigen vrijheid en leid je eigen leven en laat de ander hier ook vrij in. Constant boven op elkaars lip zitten gaat je op de lange termijn misschien zelfs irriteren en dat zou zonde zijn. Vind een goede balans hierin.