Plasticvrij leven: vijf alternatieven voor in de badkamer

Stranden liggen vol met plastic, de oceanen zitten er vol mee. Plastic. Hoeveel plastic gebruik jij in je dagelijks leven? Alleen al in je badkamer? Shampooflessen, make-updoekjes, tandenborstels, maandverband, douchegel en scheermessen … ga maar eens na hoeveel plastic je vandaag de dag in je badkamer hebt. Best veel, he? Gelukkig is het niet zo moeilijk om plasticvrije bad- en schoonheidsproducten te kopen die de planeet niet schaden. Mensen leefden eeuwenlang zonder plastic, dus we kunnen best een beetje beter ons best doen. De volgende keer dat je iets nodig nodig hebt voor de badkamer, overweeg dan eens om een alternatief te zoeken. Laat je gebruikelijke merken en producten staan en probeer dit eens. Hier zijn vijf eenvoudige alternatieven voor plastic badkamerproducten.


plasticvrije badkamerproducten


1. Haarzeep of Shampoobars

Shampoobars of haarzeep worde steeds populairder en je hebt geen plastic fles meer nodig. Lush verkoopt deze soort shampoo al jaren. Je gebruikt de shampoobar als een stuk zeep dat je over je haar wrijft zodat het gaan schuimen, waarna je gewoon je haar wast zoals je dat normaal doet. Er zijn tal van andere winkels die ze ook verkopen en vaak vind je shampoobars ook op je lokale ambachtelijke (eco) markten of op Etsy. Het is handig om er een metalen blik bij te kopen om de shampoobar schoon en intact te houden en het stuk zeep gemakkelijker te maken om mee te nemen naar de sportschool of op vakantie. Conditioner is uiteraard ook beschikbaar als zeep.


plastic-vrije badproducten


2. Bamboe tandenborstels

Hoeveel tandenborstels gebruik je in je leven? Meer dan 150! Stel je nu voor waar ze allemaal in de wereld zijn. Omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn, zwerven al die plastic tandenborstels nog steeds rond op de vuilnisbelt. Tijd om iets anders te proberen! Als je een elektrische borstel gebruikt, is dit misschien geen optie (of misschien wel!), Maar de bamboe tandenborstels zorgen zowel voor je tanden als voor de planeet.


 


3. Safety razor

Als je je vrijwel dagelijks moet scheren ga je nogal door wat wegwerpscheermesjes heen ieder jaar. Misschien heb je een scheerapparaat, maar zo niet, kijk dan eens naar de ouderwetse, duurzame metalen veiligheidsscheermessen of ‘safety razors’, met dubbele messen aan de zijkanten. Je gebruikt daarbij een kom, zeep en een mooie borstel, net als je opa dat ooit deed. Prachtig gladde resultaten! Wees wel extra voorzichtig, want deze tweesnijdende messen zijn scherp en scheren kan een beetje gevaarlijk zijn als je hetzelfde verwacht als je plastic scheermes. Je zult nooit meer een Gilette mesje willen hebben. Probeer gespecialiseerde winkels in de stad of online, de betere warenhuizen of Amazon.

plasticvrije badkamerproducten


4. Cups in plaats van tampons

Net zoals scheermessen voor mannen, zijn de maandstonden ook zo’n ding waar je als vrouw nou eenmaal niet onderuit kan. Iedere maand weer dozen tampons en pakken maandverband kopen, dat is niet alleen duur, het is ook ontzettend slecht voor het milieu. Weleens van de menstruatiecup gehoord? De meeste vrouwen die het proberen willen nooit meer anders. Je merkt er niets van tijdens het dragen, leegt hem in het toilet, reinigt hem onder de kraan en gebruikt hem dan opnieuw. Niks geen afval! En zo’n ding gaat minstens tien jaar mee. De cups zijn gemaakt van siliconen, een zeer veilig materiaal dat geen chemicaliĆ«n bevat en geen schadelijke bacteriĆ«n kan veroorzaken in je lichaam zoals tampons. Er zijn nogal wat verschillende merken en types op de markt en is handig om je eerst even in te lezen zodat je de juiste cup aanschaft. Er zijn ook veel video’s op YouTube die het gebruik uitleggen.


5. Make-updoekjes

Gebruik je wegwerpbare gezichtsdoekjes om je gezicht schoon te maken ’s avonds? Misschien tijd voor een heroverweging, vooral als je je bedenkt hoeveel doekjes in het riool belanden omdat mensen geloven dat ze biologisch afbreekbaar zijn – dit zijn ze dus niet. Hoe moeilijk is het om gewoon een pot met herbruikbare doekjes en make-up pads in een pot of mand op je wastafel te hebben? Gooi ze in de was en gebruik ze opnieuw. Geen wegwerp plastic doekjes meer. Niet zo moeilijk om van wat badstof of oude handdoeken doekjes te maken. Of gebruik gewoon ouderwetse washandjes.


plasticvrije badkamerproducten