Op vakantie in eigen land: dit zijn de leukste plekken

Nu we door het coronavirus 2020 wel zo’n beetje af kunnen schrijven qua grote festivals, verre buitenlandse reizen en voorjaarsvakanties naar de zon, moeten we onze plannen bijdraaien deze zomer. Na het vele binnenzitten en thuiswerken tijdens de lockdown willen we straks weer lekker naar buiten. Wat de precieze regels gaan worden deze zomer qua reizen is nog niet bekend op dit moment. Maar we kunnen natuurlijk wel alvast wat plannetjes smeden voor leuke binnenlandse tripjes die wel mogelijk zijn. Op vakantie in eigen land, waar is het fijn? Hier vier leuke tips voor een dag uit of weekendje weg. Wel op anderhalve meter afstand van mekaar uiteraard.


vakantie in eigen land


Foto’s maken in het witte stadje Thorn in Limburg

Limburg de uitgesproken plek om je toch een beetje in het buitenland te wanen. Het Limburgse stadje Thorn staat bekend om haar witgeschilderde muren en monumentale panden. Ooit door de Romeinen gesticht kwam het plaatsje eeuwen later in handen van de Fransen onder leiding van Napoleon. Net als op veel andere plekken voerde Napoleon een belastingstelsel in waarbij de inwoners belasting moesten betalen op basis van het aantal ramen dat hun woning telde. De inwoners van Thorn metselden massaal de ramen dicht om belasting te ontlopen. Om hun half dichtgemetselde woningen er toch nog een beetje leuk uit te laten zien, verfden ze de huizen wit. Zo ontstond het witte dorpje Thorn. Ga lekker rondstruinen door de straatjes, maak mooie foto’s van de pittoreske witte huisjes of vind bij de VVV diverse wandelroutes in het dorp en de regio. Vanuit Thorn kun je ook met een boot een rondvaart op de rivier de Maas maken.


vakantie in eigen land


Natuur en kunst op De Hoge Veluwe

In Natuurpark De Hoge Veluwe kun je die anderhalve meter afstand zeker handhaven. Met 5400 hectare aan natuur heb je hier heerlijk de ruimte voor lange wandelingen en fietstochten in de buitenlucht. Gebouwd als een jachtpark tussen 1909 en 1923, is het nu het grootste natuurreservaat van het land waarin herten, wilde zwijnen en moeflons (een zeldzaam ras van wilde schapen) de inwoners zijn. Het is ook een belangrijk toevluchtsoord voor vogels, dus neem je verrekijker mee als je een vogelaar bent. Uiteraard is er ook het beeldenpark en het Kröller-Müller Museum, die hopelijk op 1 juni weer opengaan.


Wadlopen op de Waddeneilanden

Je hebt trekkings gedaan naar Macchu Pichu of naar de toppen van de Himalaya, maar heb je weleens tot je liezen in de drek gelopen? Dat is wadlopen! Heerlijk spelen met modder, ook ideaal voor een originele date met je geliefde. Reis af naar één van de Waddeneilanden waar je een wadlooptocht kunt boeken en doe een trekking door onze eigen ‘wildernis’ van het waddengebied, met haar vele vogels en natuurlijk zeehonden. Een bijzondere vakantie in eigen land. Na deze uitputtingstocht kun je hopelijk lekker op het strand gaan liggen. www.wadlopen.net


vakantie in eigen land


Een Oer-Hollands uitje naar de Zaanse schans

Molens en dijken alleen nog voor Chinezen en andere hordes buitenlandse toeristen? Welnee. De Zaanse schans in de gemeente Zaanstad is bij uitstek een plek voor vakantie in eigen land. Die buitenlandse toerbussen zullen er waarschijnlijk dit jaar veel minder zijn door het coronavirus. Een ideaal moment dus om deze typisch Nederlandse plek te bezoeken. De Zaanse Schans is een bijzondere plek, vol met historische houten huisjes, oude ambachten, eeuwenoude molens en interessante musea, met op de achtergrond het weidse Hollandse polderland. De Zaanse Schans is gratis te bezoeken.