Ontspannen studeren: vijf tips voor minder stress

Heb jij ook zo’n volle agenda? Studeren, college’s en lessen, een hoop sociale verplichtingen en vaak ook nog een bijbaan? Hoe houd jij je hoofd koel? Om stress en zelfs burn-outs te voorkomen is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Tijdens het studeren is dit zeker zo belangrijk. Stress verergert als je vermoeid bent, waardoor je in een nare vicieuze cirkel belandt: minder concentratie, minder efficiënt werken, minder gedaan krijgen, meer stress, etc. Hier vijf tips voor ontspannen studeren.

onstspannen studeren tips


Installeer pauze-programma’s op je computer


Heel herkenbaar waarschijnlijk: als je eenmaal begint met studeren, onderzoek doen, schrijven of werken aan een project, vergeet je nogal eens pauze te nemen. Dan kan het zo ineens drie uur later zijn zonder dat je van je stoel bent opgestaan. Slecht voor je lichaam en slecht voor je geest! Stel een programma op je computer je helpen herinneren om regelmatig een korte pauze te nemen. Workrave (Windows) en Time Out (iOS) zijn gratis programma’s die je helpen om pauzes in te lassen. Met pauzes studeer je productiever en prettiger. Bovendien voorkom je dat je last krijgt van hoofdpijn of van je schouders.

Vind hier nog meer handige pauze apps om te installeren op laptap, mobiel and tablets


Doe even iets praktisch tussendoor


Een paar minuten echt ontspannen kan al een hoop verschil maken. Je hoeft echt niet uitgebreid te gaan mediteren of yoga te doen om wat ontspanning tijdens je dag te vinden (hoewel dit natuurlijk fantastisch is als je daar de discipline voor op kunt brengen!). Studenten geven vaak aan dat ze zelfs tijdens ‘niks doen’ nog steeds heel veel aan het nadenken zijn. Dan heb je geen rust, want ook teveel nadenken geeft stress! Doe even iets praktisch bijvoorbeeld. Gooi de was in de machine (als je die hebt), maak je bed even op of bring even wat glaswerk naar de glasbak aan het eind van de straat. Tien minuten de benen strekken en de buitenlucht in kan echt helpen. Kun je daarna weer fris aan de slag.


Let op je ademhaling…en je schouders


Heb je dat weleens, dat je je ineens beseft dat je je adem inhoudt als je heel geconcentreerd bezig bent met iets? Of misschien heel snel ademt in plaats van diep en rustig? Door af en toe bewust goed op je ademhaling te letten, stop je voor jezelf even je eigen drukke gedachten en kun je veel beter ontspannen studeren. Voel je je gestresst tijdens het studeren, ga dan weer terug naar je ademhaling. De rust die je pakt tijdens het ademhalen zorgt ervoor dat je ook tijdens het studeren rustiger bent. Let ook af en toe op de stand van je schouders! Veel mensen trekken wanneer ze geconcentreerd bezig zijn achter de computer, hun schouders op. Dit zorgt voor stijfheid in de nek en krampachtigheid in de werkhouding. Let er maar eens op! Schouders opgetrokken richting oren? Laat ze zakken en voel hoeveel meer ontspannen je houding nu is.


ontspannen studeren tips


Creëer een goede omgeving voor onstspannen studeren


Heel belangrijk, en de basis voor ontspannen studeren, is de studieplek en atmosfeer. Zorg voor een rustige, eigen plek om te studeren – het liefst zonder afleiding. Een comfortabele bureaustoel en een goed bureau zijn een must. Op de bank zitten met je laptop op schoot is helaas niet gezond op de lange termijn. Prima het kijken van een filmpje op Netflix, maar echt niet goed om zo te zitten studeren. Weinig rommel om je heen helpt ook om afleidig en rusteloosheid te voorkomen. Muziek of relaxte achtergrondgeluiden kunnen ook helpen je in een een fijne studeerstemming te brengen.

Probeer deze fijne playlist met klassieke muziek voor studenten.


Lees ook het artikel over Burnouts en hoe je die kunt voorkomen