De nieuwe ‘coronatoeslag’ bij de kapper… Zo knip je zelf je haar!

Je mag na maanden eindelijk die dooie punten gaan laten knippen of die mat in de nek bijwerken. De kappers zijn weer open! Maar wacht even, wat is er allemaal veranderd? Bij binnenkomst krijg je als klant eerst een ‘intake’: de kapper vraagt naar je gezondheid en legt de coronaregels van de zaak uit. Je handen worden gedesinfecteerd en de kapper ziet er zelf uit alsof hij je naar de operatietafel afvoert in plaats van naar de kapperstoel. Ben je geknipt, dan wordt er bij de kassa een ‘coronatoeslag’ verekend. Al die extra maatregelen kosten de kapper namelijk geld en dat moet wel gedekt worden. Als student is dat bovenop je normale kosten misschien het laatste waar je op zit te wachten. Het alternatief? Zelf knippen. Zo kun je hier thuis mee aan de slag.


coronatoeslag


Waarom een coronatoeslag bij de kapper?

Met al die extra maatregelen zijn klanten gemiddeld 25% langer in de kapperszaak. Het uitleggen van de nieuwe regels kost tijd, soms tien minuten extra. Dan zijn er nog de kosten voor de desinfecteermiddelen, de handschoenen voor kapper en klant, spatschermen tussen de wasbakken en de kassa. Mondkapjes zijn ook kostbaar. Verwacht dus soms tot wel 5 euro extra bij de kapper. Je kunt ervoor kiezen om je kapper te blijven steunen tijdens deze economische malaise. Heel goed! En een kapper kan natuurlijk altijd beter knippen dan jijzelf. Maar veel studenten hebben het gewoonlijk ook al niet breed en jezelf en je huisgenoten even bijknippen scheelt in de portemonnee.


Zelf je haar knippen, zo doe je dat


1. De basis: goed gereedschap en rustig aan

Heb je nog niet eerder je haar zelf geknipt, dan is het goed om er de tijd ervoor te nemen. Ook minstens zo belangrijk, zo niet het allerbelangrijkste: een goede, scherpe kappersschaar. Knip niet met een keukenschaar, want deze zijn veel botter en beschadigen je haarpunten. Een kappersschaar kun je gemakkelijk online bestellen. Begin voorzichtig en zet niet gelijk de schaar halverwege je haar. Maak je haar een beetje nat en kam het recht naar beneden. Droog haar is altijd iets korter. Dat betekent dat als je je pony bijknipt als het nat naar beneden hangt, dat deze korter is zodra het opdroogt.

2. Recht knippen

Recht knippen is best moeilijk, maar het is makkelijker wanneer je langer haar hebt. Maak een paardenstaart recht naar achteren en zorg ervoor dat de staart laag en goed strak in het midden zit. Daarna schuif je het elastiekje naar beneden tot net boven waar je wilt afknippen. Pak de staart nu over je schouder naar voren en knip het stuk onder het het elastiek recht af. Maak het voorzichtig los en kam het recht naar beneden. Verdeel het in twee helften door een scheiding te maken en kam dit over beide schouders. Werk het daarna eventueel bij.


coronatoeslag


3. Laagjes knippen

Dat klinkt lastig! Toch is het best te doen met bepaalde trucjes. Eerst even het haar goed borstelen of kammen. Daarna maak je een strakke paardenstaart aan de voorkant op je hoofd (kam de bobbeltjes op je hoofd eruit). Trek de staart dan recht naar beneden, voor je gezicht langs. Pak een scherpe schaar en knip de paardenstaart recht af. Begin met een klein beetje afknippen en bekijk het resultaat. Na het recht afknippen maak je je staart los om te zien hoe het lijkt. Moet er nog meer af, of is het nog wat rommelig, werk het dan bij. Ziet er goed uit? Kam je haar weer naar achteren en je hebt je nieuwe laagjeskapsel. Verwacht geen strak, professioneel kapsel van deze werkwijze, maar ben jij tevreden met een doe-het-zelf look, dan is dit een prima methode om deze maanden door te komen.


Voor goede tutorials voor dameskapsels kijk ook eens op dit kanaal op Youtube


4. Aan de slag met de tondeuse

Voor veel korte mannenkapselsis een tondeuse de makkelijkste manier om een net resultaat te krijgen. Hoe je dat doet?

  • Was je jaar, zodat het schoon is en zonder gel of verzorgingsproducten. Droog het daarna met de fohn.
  • Begin achteraan in de nek en maak een glijdende beweging, tegen de haargroeirichting in. Doe rustig aan en werk Werk stukje per stukje af.
  • Ga voor een tweede keer over het hele hoofd zodat je ook de kleine haartjes meekrijgt.
  • Als je daarmee klaar bent, zet je de tondeuse op de kortste stand en scheer je het overtollige nekhaar af.
  • Als laatste ga je even rond de oren met de punt van de tondeuse. Wel voorzichtig blijven, een uitschieter kan pijnlijk zijn!

5. Kort haar knippen met de schaar

  • Het is het beste om op vochtig haar te knippen, maar niet te nat. Zo zie je beter hoe het kapsel valt en waar eventuele weerborstels zitten.
  • Kam je handoekdroge haar vervolgens in drie delen: een achterkant, de zijkanten en de bovenkant.Begin dan stukje per stukje te knippen.
  • Scheer achteraf met de tondeuse het overtollige nekhaar af.

    Kijk voor een uitgebreide werkwijze voor het knippen van korte mannenkapsels op www.man-man.nl