• Home >
  • Blog >
  • Milieuvriendelijk winkelen: vijf tips

Milieuvriendelijk winkelen: vijf tips

1 maart 2019

Milieuvriendelijk winkelen en minder plastic mee naar huis brengen, dat is al een tijdje een hot topic. Het is niet altijd gemakkelijk om hier heel consequent in te zijn, zelfs als je behoorlijk fanatiek bent op dit gebied. Veel dingen zitten in plastic verpakking en voor je het weet zit je hele vuilnisbak vol met plastic folie en andere zooi. Recycleren doe je waarschijnlijk al met je glaswerk, oud papier en plastic flessen. Als student op kamers kun je echter nog veel meer doen om je steentje bij te dragen aan het milieu. Wat kun je allemaal doen om je wekelijkse plastic afval te reduceren?
milieuvriendelijk winkelen

1. Doe boodschappen met herbruikbare containers en tassen

Spontaan boodschappen doen is funest voor het produceren van plastic afval. Je hebt waarschijnlijk geen tas bij je, dus koop je weer een €0.05 plastic draagtas. En doe je dit normaal wel, dan heb je nu vast geen herbuikbare bakken, potten en containers bij je, voor bulkartikelen. Beperk spontaan shoppen dus tot een minimum en bereid je boodschappen doen voor, door een lijst te maken van wat je nodig hebt en je eigen verpakking mee te nemen. In speciaalzaken, op de markt en in ecosupermarkten, en ook steeds meer in reguliere winkels, kun je gewoon je eigen zakjes en bakjes meenemen om groente en fruit, meel, pasta, rijst, muesli, specerijen of thee in te doen. Ook als je eens een keer eten afhaalt bij een restaurant gaat, kun je overwegen om je eigen afsluitbare tupperware mee te nemen in plaats van meer afval te kweken. Misschien een raar idee in het begin, maar wie weet word je een echte trendsetter. En je kunt in ieder geval trots op jezelf zijn!

2. Koop in bulk

Heb je een ecosupermarkt of reformzaak in de buurt, dan is het vrij normaal om groot in te kopen. Bakken met pasta en rijst waar je zelf je gewenste hoeveelheid uit kunt scheppen, of grote flessen of vatten waar je zelf je olijfolie of wasmiddel uit kunt tappen. Mocht je geen mogelijkheid hebben in de buurt om uit bulkbakken te kopen, dan kun je ook proberen grote hoeveelheden van het product kopen, waardoor de verhouding tussen verpakking en product wordt verminderd. Niet zoveel nodig? Ga shoppen met je huisgenoot en deel de kosten!
milieuvriendelijk winkelen

3. Koop minder ingrediënten

Met sommige ingrediënten kun je heel veel verschillende dingen doen. Sodium bicabonaat bijvoorbeeld. Heel goedkoop en een wondermiddel als het gaat om schoonmaken, vlekken verwijderen, gootsteen ontstoppen en natuurlijk als bakpoeder in je taarten. Je schijnt er zelf deodorant van te kunnen maken, door gewoon wat onder je oksels te smeren tijdens het douchen. Met een fles tomatenpassata kun je ook heel veel kanten uit: soep, pastasaus, als basis voor chili con carne, etc. En zo zijn er nog een heleboel simpele ingrediënten, die je voor veel dingen kunt gebruiken, zodat je minder weggooit. Als je geen afval wilt, koop dan minder spullen. Ook goed voor je portemonnee.

4. Beperk je wegwerpartikelen in de keuken

Keukenpapier en plastic folie zijn standaard artikelen in de meeste keukens. Dingen snel even schoonmaken, het aanrecht of the eettafel afnemen en je eten afdekken met folie voordat je het in de koelkast zet. Wat je ook kunt doen, is je oude katoenen T-shirts in vodden knippen om mee schoon te maken, waarna je ze wast op hoge temperatuur. Wat betreft plasticfolie kun je ook gewoon een bord gebruiken om een kom af te dekken. Wil je iets om een boterham mee in te pakken voor je lunch, denk dan eens aan bijenwasdoeken als alternatief. Deze wraps zijn gecoat in bijenwas en zijn zo gemakkelijk vormbaar om etenswaren in te verpakken. Met koud water en een beetje zeep maak je weer schoon. Je kunt ze vinden in de ecowinkels of maak ze zelf als je een beetje handig bent.

5. Recycle als laatste redmiddel

Wanneer kunststoffen worden gerecycled, worden ze eigenlijk ge-downcycled, wat betekent dat zelfs als gereïncarneerd als tandenborstels, boodschappentassen of meer plastic flessen, het plastic uiteindelijk op vuilnisbelt terechtkomt. Dit in tegenstelling tot glas of metaal, dat steeds opnieuw kan worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies. Het is daarom beter om direct positieve en proactieve keuzes te maken bij het boodschappen doen en het afval direct in de winkel al te weigeren.

Gerelateerde berichten