Meubels verven met krijtverf: hoe doe je dat?

Als student op kamers wil je je woonruimte graag naar je eigen smaak inrichten. Waarschijnlijk staat je kamer vol met spullen die zijn gedoneerd door familie of kennisen, aangevuld met goedkope meubels van Ikea of soortgelijke grote winkels. Heb je een oude tafel van je ouders of een kastje van je oma gekregen? Misschien heb je een mooi antiek dressoir gespot bij de kringloopzaak. Dan is het misschien leuk om deze een kleurtje te geven. Er zijn verschillende technieken en verfsoorten om jouw oude houten meubels op te knappen en een nieuw gezicht te geven, met krijtverf een populaire keus hiervoor. Hieronder een paar tips. Meubels verven met krijtverf, hoe doe je dat?


meubels opknappen met krijtverf


Meubels verven met krijtverf: geef ze een ‘vintage’ look

Als je houdt van brocante, vintage en antiek, zouje vast graag een kastje willen hebben in die stijl. Vale kleuren, een verweerde look, verf die afgebladderd is, het geeft een meubelstuk karakter en toont de geschiedenis ervan. De lagen lak, was en verf zorgen dat het meubel een eigen karakter krijgt, zo komt het meubelstuk tot leven. Een tafel of kastje in deze stijl is een mooie aanvulling op een interieur dat vooral veel nieuwe meubels heeft.

Verf doorschuren

Maar hoe krijg je die bijzondere, verweerde look? Een veelgebruikte manier is diverse kleuren verf aan te brengen en de lagen verf te schuren. Dit is niet al te ingewikkeld en het zorgt voor een prachtig meubel. Je kunt dit op verschillende manieren toepassen: ruig maar ook subtiel. Dit is vaak afhankelijk van de grootte van het meubel. Een grote kast kun je wat robuuster aanpakken dan een klein tafeltje. Als je verf gaat doorschuren kun je het beste een matte verf gebruiken. Krijtverf is hier met name geschikt voor. Je vindt krijtverf onder andere bij Gamma. Annie Sloan is een ander veelgebruikt merk.


krijtverf op donker hout


Welke kleur voor je meubel?

Welke kleur kies je voor je ‘antieke’ meubelstuk? Standaard op wit op een donkere ondergrond is veelgebruikt (en staat mooi in een landelijk interieur). Maar er zijn natuurlijk veel meer kleurcombinaties mogelijk. Meer kleuren over elkaar heen zorgen voor een effect van een meubel met meerdere verflagen.

Meubels opknappen met krijtverf

Krijtverf bestaat al heel lang, maar de laatste jaren is het weer helemaal in. Geen wonder, want het is eenvoudig om te verwerken en krijtverf heeft een schitterende, zachte uitstraling. Om tweedehands meubels te restylen, is krijtverf een handig product om te gebruiken. Het geeft een mooie matte uitstraling en je kunt er verschillende technieken mee uitvoeren. Doorschuren gaat met krijtverf ook gemakkelijker dan met glansverf en laat ook geen krasjes achter.
Krijtverf is op waterbasis en milieuvriendelijk. De matte uitstraling maakt krijtverf ook bijzonder geschikt voor gebruik als muurverf.


Krijtverftechnieken

Een makkelijke manier om je oude meubels op te knappen, is ze over te schilderen met krijtverf. Krijtverf heeft het voordeel dat je het meubelstuk niet eerst grondig hoeft te schuren. Even stof- en vetvrij maken en je brengt de verf vervolgens gemakkelijk aan met de kwast. Krijtverf voelt erg stroef aan wanneer het droog is. Je kunt het daarom even heel lichtjes schuren met fijn schuurpapier tussen verschillende verflagen door om een mooi glad geheel te krijgen. Om de verf te sealen breng je ten slotte een laagje (bijen)was aan over de verflaag. Met een stofvrije doek kun je je meubelstuk daarna oppoetsen en het een lichte glans geven. Om de krijtverf helemaal watervast te maken kun je ervoor kiezen een kleurloze vernizlaag aan te brengen wanneer de krijtverf is opgedroogd.

Whitewash met verdunde krijtverf

Met whitewash zorg dat je je meubel een gebleekte uitstraling heeft. De houtnerf blijft hierbij zichtbaar. Werken met verdunde witte krijtverf is een snelle manier om te whitewashen. Een ander voordeel hiervan is dat je veel mogelijkheden hebt om het eindresultaat te beïnvloeden, bijvoorbeeld door de verf langer of korter te laten intrekken of meerdere lagen aan te brengen.

Voor inspiratie en technieken voor jouw krijtverfproject, kijk ook eens op Pinterest.

krijtverftechnieken