• Home >
  • Blog >
  • Met deze MBO-studies heb je baangarantie

Met deze MBO-studies heb je baangarantie

28 maart 2020

Op zoek naar baangarantie na een MBO-opleiding? Veel MBO-ers gaan na hun opleiding niet direct aan het werk, maar stromen door naar een HBO-opleiding of hogere MBO-opleiding. Veel scholieren streven tegenwoordig naar een zo hoog mogelijke opleiding. Toch hoeft een MBO-diploma niet automatisch te beteken dat je nog door moet studeren om werk te vinden. Er is namelijk een groot tekort aan werknemers met een specialisatie. Werkgevers staan te springen om afgestudeerde MBO’ers die gespecialiseerd zijn in een bepaalde techniek of die een ambacht hebben geleerd. Het is dus niet altijd nodig om nog een aantal jaren langer in de schoolbanken te blijven zitten, als je graag bezig bent in de praktijk en eigenlijk gewoon geld wilt gaan verdienen. En vaak kun je tijdens zo'n baan ook weer extra trainingen volgen en bijscholen.
baangarantie

Ga de bouw in

Nee, geen populaire keuze onder scholieren. Toch blijkt uit arbeidsmarktprognoses tot 2024 dat de vraag naar afgestudeerde MBO-ers in branches zoals de bouw, techniek en de zorg groter wordt. In de sector bouw, afbouw & infra is, ondanks de stikstofperikelen, de kans op een baan het grootst en verdien je het meest. Echter, slechts 5,5 procent van alle middelbare scholieren kiest voor een opleiding tot bijvoorbeeld tegelzetter, meubelmaker of stukadoor, terwijl daar eigenlijk altijd werk in is te vinden. Begin je zelfs je eigen bedrijfje op den duur, dan kun je een goed inkomen opbouwen.

Ga bij de Politie of defensie

Bij defensie en politie blijft ook een tekort bestaan, vrezen onderzoekers. Met een instroom van 3,7 procent is de sector veiligheid & defensie het minst populair bij scholieren, terwijl er vrijwel altijd baangarantie bestaat.

Leer een ambacht

Leer je een ambacht, dan maak je een heel goede kans op baangarantie. Denk hierbij aan traditionele beroepen waarvan de kennis dreigt te verdwijnen, zoals schoenmaker of pianotechnicus. Slechts 0,2 procent van alle middelbare scholieren koos in 2018 voor zo’n opleiding.
baangarantie MBO
Baangarantie MBO Afb: Keuzegids 2020

Hoge uurlonen voor MBO-ers

Anderhalf jaar na het afstuderen verdienen MBO'ers in de procestechniek (17,95 euro per uur) het meest. Daarna volgen werknemers in de verpleging (16,60 euro per uur) en verzorging (14,04 euro per uur). Wie werkt in het weg- en railtransport verdient na anderhalf jaar gemiddeld 13,91 euro per uur, in de scheepvaart is dat 13,27 euro per uur.
Lees meer over MBO-opleidingen en baangarantie op www.keuzegids.nl