Maak het lekker warm in huis zonder de verwarming hoog te zetten

De weersvoorspelling voorspelt vorst, en zelfs sneeuw de komende week. Fijn schaatsen dus, of sneeuwballen gooien – op afstand. Maar als je binnen blijft, wil je lekker warm zitten. De verwarming iedere dag op 25 graden zetten gaat je geld kosten. Er is weinig voor nodig om de rekening hoger uit te laten vallen, en dat wil je liever niet natuurlijk. Er zijn gelukkig genoeg dingen die je kunt doen om je energieverbruik binnen de perken te houden, en binnen je budget te blijven deze wintermaanden.


lekker warm in je huis


Wat kun je doen om het binnen lekker warm te hebben?


1. Houd je hoofd warm (niet koel)

Ja, hallo, ik ga toch niet met een muts op lopen in m’n kamer? Nou, je zult er verbaasd van staan, maar er wordt in het algemeen geschat dat ongeveer 10% van de lichaamswarmte verloren gaat via je hoofd. Als je dus warmte wilt opsparen, zet een pet op.

2. Trek meer kleding aan

Inkopper. Die had je wel aan zien komen natuurlijk. Als je op verwarming wilt besparen, draag dan veel lagen over elkaar. Vooral je bovenlijf kun je goed warmhouden, met een hemd, diverse t-shirts en als toplaag een dikke wollen trui of vest. Thermokleding is ideaal als onderkleding. Dekentje op de bank, en je zit er lekker warm bij.

3. Pak je voeten goed in

Je handen en voeten worden het snelst koud als het niet warm is op je kamer. Door die te bedekken met lekker warme sokken en een paar fluffy pantoffels krijg je meteen een gevoel van warmte. Hetzelfde geldt voor je handen: je kunt binnen het beste handschoenen zonder vingertoppen dragen.

4. Blijf in beweging

Zit je te lang in dezelfde houding, dan krijg je het als snel koud. Sta geregeld op om iets te doen, stofzuigen, thuis fitnessoefeningen doen, of gewoon elk half uur even opstaan en rondlopen zorgt voor een goede bloedsomloop en houdt je lijf beter warm.


lekker warm in je huis


5. Knuffel je lief of je huisdier wat meer

Je lichaam is een kacheltje. Twee lichamen tegen elkaar aan, zorgt dus voor meer warmte. Heb je geen geliefde waar je gezellig tegen aan kunt kruipen? Neem dan de kat op schoot. Ook geen huisdier? Leg dan een warme kruik tegen je aan op de bank of in je bed.

6. Gebruik vloerbedekking

Strak laminaat lijkt mooi, maar lekker warm is het niet. Misschien is het maar tijdelijk, maar om je kamer warmer te maken, kun je beter een groot vloerkleed neerleggen. Lekker voor je voeten, en het isoleert.

7. Laat de zon binnen, maar doe de gordijnen op tijd dicht

Is het een zonnige dag? Laat de zon je kamer opwarmen! Laat hem zoveel mogelijk binnen gedurende de dag, maar zodra de avond valt, doe de gordijnen dicht. Je verliest een hoop warmte via je ramen, en ’s avonds en ’s nachts, wanneer het een stuk kouder is, is het belangrijk dat je je gordijnen dicht doet.

8. Blokkeer tochtstromen

Enkel glas? Oude kozijnen? Dat helpt niet om je kamer lekker warm te houden. Kieren en spleten hebben enorm veel invloed op de warmte in huis. Maak je kieren dicht met tochtstrips, of breng isoleerfolie aan op je raam. Je kunt ook doeken of dekens oprollen en tegen de tochtgaten leggen. En natuurlijk ook belangrijk: houd je deuren dicht!