Lekker slapen? Zo kies je een goed matras

Een goed matras, hoe kies je dat? Waar moet je op letten? Een goede nachtrust en voldoende rust zijn essentieel tijdens je studietijd, en een goed matras kan daarbij helpen. Ook voor je lichaam, en met name je rug en nek, is het belangrijk dat je een goed matras hebt. Ga je voor het eerst op kamers, dan krijg je waarschijnlijk je oude bed mee, inclusief matras. Maar misschien ben je toe aan nieuw matras of heb je zelfs ruimte voor een tweepersoonsbed, waarvoor je ook een nieuw matras zult moeten aanschaffen. Waar begin je? Wat zijn de belangrijkste dingen waarmee je rekening moet houden?


hoe kies je een matras


1. Een goed matras kiezen: ga testen in de winkel

Er zijn in de matrassenwereld heel veel verschillende de koop, van goedkoop tot peperduur. Bovendien is het erg persoonlijk of je een hard of zacht matras wilt hebben. Wanneer je echt geen idee hebt, is het een goed idee om naar aan matrassenzaak te gaan en er een aantal uit te proberen. Vraag in de winkel naar een ‘medium’ matras als beginpunt. Daarna probeer je enkele wat zachtere uit (waarin je meer wegzakt) en vervolgens enkele stevigere matrassen, om het verschil te goed voelen en te weten wat jij zelf prettig vindt liggen. Ga bij het uitproberen in je normale slaaphouding liggen, zodat je ook goed voelt of het matras je zowel genoeg ondersteunt als comfort geeft.

2. Kies een goed matras dat past bij jouw lengte en gewicht

Heb je eenmaal een idee van hoe hard of zacht je wilt liggen, kijk dan ook naar andere factoren. Een van de belangrijkste punten bij het uitzoeken van een matras is dat deze past bij je lengte en gewicht. Een goed matras geeft precies de juiste tegendruk bij ieder lichaamsdeel. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een pocketvering matras, dan zijn de veren daar precies op afgestemd, wat het comfort verhoogd. De meeste matrassen dragen tot ongeveer 100 kg. Ben je zwaarder, dan wordt het matras meestal voorzien van extra versteviging.


kies een goed matras


3. Zorg voor goede ventilatie bij transpireren

Als jij iemand bent die zweet in bed tijdens je slaap, dan is goede ventilatie heel belangrijk. Let daarom op zowel het materaal van het matras zelf als de omslag ervan: de zogenaamde tijk. Afhankelijk van het materiaal waarvan de tijk is gemaakt, polyester of een mix van katoen en polyester, zorgt de tijk mede voor ventilatie en vochtopname tijdens de nachtrust. Koudschuim- en pocketvering matrassen zijn geschikte keuzes als je veel transpireert.

Koudschuim heeft een onregelmatige open celstructuur waardoor het goed ademt. Anders dan de naam van de koudschuim matras mogelijk doet vermoeden voelt het matras niet koud of koel aan. Doordat koudschuim geen stof bevat is het bovendien minder aantrekkelijk voor huisstofmuit, wat zorgt voor betere hygiene. Een koudschuimmatras behoudt ook goed zijn vorm en je krijgt er geen kuilen in door het liggen. Een pocketvering matras ventileert goed. Dit komt door de ruimte tussenin de veren. Een matras van polyether is minder geschikt voor mensen die snel transpireren. Polyether schuim heeft in tegenstelling tot koudschuim een gesloten celstructuur. Daardoor kan het matras al snel klam aanvoelen.

4. Wat zegt de prijs over een matras?

Goedkoop duurkoop? Hoewel de allergoedkoopste matrassen waarschijnlijk niet van heel hoge kwaliteit zijn en minder lang meegaan, zegt de prijs van een matras over het algemeen weinig over de kwaliteit. Een duurder matras heeft vaak hogere kwaliteit vulling of afwerking en daar betaal je voor. Duurdere vullingen zoals latex of traagschuim zijn duurder, en een luxe afwerking zorgt ook voor een hoger totaalbedrag. Beslis voordat je naar een matrassenzaak gaat hoeveel geld je maximaal wilt uitgeven aan een matras, zodat je niet over je budget heengaat.

Meer info nodig over matrassen? Kijk ook eens op www.gezondheisnet.nl