Lang weg deze zomer? Beveilig tegen inbraak!

De zomervakantie komt eraan en voor de meeste mensen betekent dit dat ze toch minimaal twee of drie weken weg van huis zijn. Daarom: beveilig tegen inbraak! Zit je op kamers, dan ga je misschien terug naar je ouders voor een aantal weken, en je gaat waarschijnlijk ook gewoon op vakantie. Het is een feit dat inbrekers actief zijn in de schoolvakanties, wanneer de meeste mensen weg zijn. Huizen zijn een aantal weken onbewoond, zodat inbrekers rustig hun gang kunnen gaan als er geen goede voorbereidingen zijn getroffen om dit tegen te gaan. Hier zijn wat tips om jouw huisje of kamer voor te bereiden op de vakantie, zodat je alles weer terugvindt zoals je het hebt achtergelaten bij thuiskomst.


beveilig tegen inbraak


1. Beveilig tegen inbraak: de ‘vijf-minuten-regel’

Wist je dat inbrekers gemiddeld vijf minuten nodig hebben voor een inbraak? Dertig seconden om een huis binnen te komen, vier minuten om de buit te zoeken en nog eens dertig seconden om weer buiten te staan. Voor jou als bewoner dus te belangrijke taak om zoveel mogelijk voor vertraging te zorgen in die vijf minuten. Hoe meer je het inbreken zelf bemoeilijkt, hoe meer de inbreker zal twijfelen om ook daadwerkelijk het huis binnen te komen. De bedoeling is dus om inbrekers zoveel mogelijk te ontmoedigen. Dat begint al bij goede sloten op de deur en goed vegrendelde ramen.


2.Beveilig tegen inbraak: Check al je ramen en deuren

Tja, dit is natuurlijk een inkopper. Toch sta je er versteld van hoeveel mensen toch dat badkamerraampje per ongeluk open laten staan, omdat ze die normaal ook nooit dichtdoen. Loop even een rondje door je huis dus, wanneer je op het punt van vertrekken staat. Ramen dicht en vergrendeld, voor- en achterdeuren op slot. En vergeet ook vooral je tuinhuis of schuur niet. Gereedschap en fietsen zijn roofgoed.


3. Beveilig tegen inbraak: sociale controle

Sociale controle is een goede hulp tegen inbraak. Het is daarom essentieel dat mensen in je omgeving weten dat je op vakantie bent. Als er dan iets niet pluis is, zullen zij sneller aan de bel trekken. Als je op kamers woont en je hebt veel huisgenoten heb je iets minder snel last van inbraak omdat er meestal wel iemand thuis is. Toch is het goed om te overleggen wie er wanneer op vakantie gaat en hoe je gezamenlijk jullie studentenhuis beveiligt. Het is goed als iedereen hiervoor verantwoordelijkheid neemt.


4. Beveilig tegen inbraak: Zorg voor een bewoonde indruk

Even een vervolg op de sociale controle eigenlijk: als je langere tijd van huis bent deze zomer, zorg er dan voor dat je dat niet laat merken. Laat iemand je brievenbus leegmaken zodat deze niet uitpuilt, of laat een persoon die je vertrouwt af en toe in het huis aanwezig zijn, om misschien even de planten water te geven. Misschien een aardige buurvrouw of vraag anders een vriend(in).


5. Beveilig tegen inbraak: neem waardevolle spullen mee

Het zou jammer zijn als je terugkomt van vakantie en je gloednieuwe Apple desktop computer is van je bureau verdwenen. Of de van je oma geërfde sierraden. Of allebei. Heb je echt waardevolle spullen of dingen die onvervangbaar zijn? Neem ze dan mee of zet ze even neer bij iemand die thuisblijft deze zomer. Andere dingen kun je natuurlijk verzekeren, in het vervelende geval dat er wel wordt ingebroken.


6. Zorg voor een goede inboedelverzekering

Om je te behoeden voor hoge kosten in het geval van inbraak, maar ook waterschade of brand, is het een goed idee om een inboedelverzekering afsluiten. Zeker als het gaat om electronische apparatuur zoals computers, camera’s en telefoons. Een inboedelverzekering verzekert spullen die in je huis of studentenkamer staan. Kijk op www.studenten-zorgverzekeringen.nl/inboedelverzekering om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken.