Koffiezetapparaat kopen: waar kies jij voor?

Je eerste koffiezetapparaat kopen: dat is toch wel echt hét symbool van op jezelf gaan wonen en volwassen zijn. Toch? Mocht je liever thee drinken, dan kun je deze blog gewoon overslaan vandaag, maar mocht je de dag graag beginnen met een kopje caffeine (of twee), dan gaan we hieronder de verschillende manieren bespreken om koffie te zetten, om te zien wat past bij jouw smaak – en budget.


koffiezetapparaat kopen


De geur van verse koffie is net als vers brood één van de favoriete geuren van veel mensen. Lekker de dag beginnen met een kopje koffie bij je ontbijt, wellicht een tweede wanneer je begint met studeren of werken. Nou zijn er diverse manieren om koffie te maken, en elk apparaat heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, maar geeft de koffie ook een geheel eigen smaak en karakter. Het is maar net wat jij het lekkerst vindt.

Filterkoffie apparaat

Met een filterkoffie apparaat zet je meerdere koppen koffie tegelijk. Dat is handig als je bezoek krijgt, of als je gewoon echt een koffie addict bent. De koffie loopt door een filter in een grote kan. De koffie wordt warm gehouden door een thermoskan of een warmhoudplaat onderin het filter-koffiezetapparaat. Dit type koffiezetapparaat is er al heel lang, en de kans is groot dat je oma heeft er nog een in gebruik heeft of er staat in elk geval eentje op zolder die je mag meenemen als je op kamers gaat wonen. Je kunt je ze ook nog steeds in de winkel kopen, van eenvoudige tot luxere versies met ingebouwde bonenmaler voor supervers. Prijzen varieren van zo’n 25€ tot 200€, afhangend van hoeveel toeters en bellen eraan zitten.

Italiaans espressopotje

Ook wel ‘mokkapotje’ genoemd. Houd je van sterk en aromatisch, dan is dit een goede keus. In espressoland Italië kun je deze koffiemaker in vrijwel elk huishouden vinden. Omdat je met de espressopot verder niet aan stopcontacten zit gebonden, maakt deze zich ook uitermate geschikt om mee te nemen op vakantie, zeker tijdens kamperen. In een espressopot zet je de koffie op geheel traditionele wijze. Deze manier wordt ook weleens ‘slow coffee’. genoemd. Het principe van koffiezetten met het espressopotje is gebaseerd op waterdruk. In het onderste gedeelte doe je water tot de aangeven rand. Vervolgens plaats je (fijn) gemalen koffie in het mandje, ook wel funnel genoemd. Nu kun je het espressopotje op het vuur plaatsen. Door de druk die ontstaat door de hitte stijgt het water via de funnel omhoog om vervolgens in de bovenste kamer van de espressopot te belanden. Als de bovenste kamer is gevuld kunt u de koffie direct inschenken en genieten van een heerlijke espresso. De espressopot is over het algemeen niet duur en komt in soorten en maten.


welke koffiemachine

Het espressopotje


Franse Cafetière

Van Italië gaan we door naar Frankrijk en hier wordt de cafetière veelvuldig gebruikt, ook wel ‘koffie press’ genoemd in Nederland. Net als de espressopot is deze ook een budgetvriendelijke oplossing om lekkere koffie te maken. Bijkomend voordeel is dat je er direct een hele pot mee kan zetten om je al je bezoek van koffie te voorzien. Een cafetière vereist koffie van een grovere maling dit komt door het filter, als je fijnere koffiemaling gebruikt zal het door de pers filter heen komen en in de koffie belanden. Hoeveel scheppen koffie moeten erin? Dat is een kwestie van smaak, maar je kunt de verhouding hanteren van ongeveer 28 gram (sterker 51 g) koffiemaling op 450 ml van water in de press. Giet water over de koffie dat net van de kook af is, deksel erop, even 3 minuutjes wachten, langer als je een sterkere smaak wilt. Druk nu rustig op de zuiger van de cafetière deze de bodem bereikt.


koffiepot

De Cafetiere

Cups & capsules koffieapparaten

Als je van een heerlijk geurend kopje espresso, lungo of americano houdt en van lekker snel, dan is zo’n apparaat met capsules en cups een uitkomst. Door een cupje in een apparaat te steken en simpelweg op een knopje te drukken kan je een kwaliteitskopje espresso of cappuccino zetten. Dit is vergelijkbaar met koffie die je drinkt in een hip koffietentje in de stad. Nespresso, Senseo of andere merken, er zijn er verschillende te koop, voor verschillende prijzen. Bedenk wel dat een goedkope machine niet per se lekkere koffie maakt. Daarbij moet je ook niet vergeten dat je telkens een nieuwe lading cups of capsules zult moeten aanschaffen. Drink je veel koffie, dan kan dat kan best prijzig zijn. De capsules van Nespresso zelf kosten zo’n 34 tot 38 Eurocent per stuk en zijn alleen via het internet of bij een paar Nespressowinkels in Nederland verkrijgbaar.

‘Piston’ espressomachines

Wil je de smaak die die van een Nespressoapparaat evenaart, maar zonder de cups en capsules? Dan is een pistonmachine een idee. Milieuvriendelijker uiteraard, want je hebt niet al dat afval, maar wel wat duurder. Een pistonmachine is de traditionele espressomachine. De machine werkt met een piston of filterhouder en gemalen koffie. Soms zijn er ook ESE-pads beschikbaar: voorverpakte pads met gemalen koffie, een soort theezakjes met koffie. De drukpomp stelt deze machines in staat om op korte tijd een karaktervolle koffie met intense smaak te produceren, inclusief een heerlijk romige finish. Bij de meeste pistonmachines zit er tevens een melkschuimer bij ingebouwd. Pistonmachines beginnen zo’n beetje bij 80€.


espressomachine


Volautomatische espressomachines

Ben je helemaal een koffiesnob, of in ieder geval koffiefanaat, dan spaar je nog even door en koop je een volautomatisch espressoapparaat. Heerlijke koffie vol aroma, een perfecte romige finish en verschillende types koffie die je kunt maken. Ga je voor de volautomatische espressomachine, met alles erop en eraan, verwacht dan wel een prijskaartje van minimaal 200€, dat kan oplopen tot rond de duizend euro of meer. Of je nu een apparaat zoekt dat alleen over de basisfuncties beschikt of je een ‘state-of-the-art’ machine, voor het maken van een juiste keuze dien je een aantal afwegingen te maken. Budget, opties, functies, de snelheid van het apparaat, wachttijd en uiteindelijk hoe het eruit ziet. Zo’n ding neemt veel ruimte in op je aanrecht, dus het oog wil ook wat.