Kleuradvies voor de kleine woonruimte

Studentenkamers en studio’s zijn meestal klein en compact. Dit betekent dat je slim moet omgaan met de beperkte ruimte om er fijn te kunnen wonen. Goede opbergsystemen, hoogslapers en inbouwkasten zijn bijvoorbeeld dingen die je enorm kunnen helpen je ruimte groter te laten lijken. Daarbij kan kleurgebruik ook helpen bij het versterken van een ruimtelijk gevoel. Ook kun je door middel van kleur een ruimte rustig of juist vrolijk en energiek doen aanvoelen, maar net waar jij de voorkeur aangeeft. In dit artikel geven we vandaag wat kleuradvies voor de kleine woonruimte.


Kleuradvies voor de kleine woonruimte


Warme kleuren versus koele kleuren

Kleuren geven een kamer persoonlijkheid en karakter. Ze kunnen ruimtes verkleinen of ervoor zorgen dat ze net een beetje groter en lichter lijken. Naast het ruimtelijk effect kan kleur ook een impact hebben op emoties en de gevoelstemperatuur. Ruimtes die in het noorden of het oosten liggen ontvangen niet veel zonlicht en geef je dan ook het beste warme kleuren. Ligt je kamer op het westen of het zuiden, dan kan je best koude kleurtonen gebruiken. Zo voelt een kamer die geel of oranje geschilderd is comfortabel aan bij 20°C terwijl een grijze of blauwe kamer bij dezelfde temperatuur al snel koel overkomt. Zeker op een druilerige dag maakt kleur een groot verschil.


kleuradviesvoor de kleine woonruimte

De woonruimte is hier licht gelaten, met veel witte verf en gebruik van natuurlijk, licht hout. De kleine accentwand in donkergrijs zorgt voor contrast, variatie en diepte, en kan prima omdat het een hoek is met veel daglicht.

kleuradvies voor de kleine woonruimte

Deze zachtrode wand zorgt voor een warm accent en maakt de ruimte ook direct persoonlijk en bijzonder. Door de bovenrand wit te laten, doe je de ruimte groter lijken doordat het plafond lijkt door te lopen.


Psychologische invloed van kleur

Kleuren zijn ook in staat emoties op te roepen. Koele kleuren zullen een gevoel van kalmte en ontspanning opwekken omdat we ze kunnen associëren met bos, zee en natuur. Dit kan prettig zijn in bijvoorbeeld een slaapkamer, maar ook in je studeerhoek. Hoewel juist wat warmere kleuren op een werkplek zoals rood, oranje en geel ook kunnen helpen je creativiteit en energie een impuls te geven. De gevoelstemperatuur van een kleur heeft ten slotte ook invloed op het ruimtegevoel. Een kamer die helemaal in dezelfde, koele kleur is geverfd geeft rust en ruimte.

Ruimtelijk effect van kleur

Kleuren kunnen een kamer groter, kleiner, breeder of smaller doen lijken. Kleuradvies voor de kleine woonruimte is daarom erg welkom. Speel met tinten afhankelijk van het gewenste effect. Kleuren weerkaatsen licht dat via de ramen naar binnen komt. Hoe helderder het kleur, hoe meer weerkaatsing er zal zijn. Zo weerkaatst invallend licht het best op een helder witte muur. Zwart of grijs zal het licht absorberen wat de kamer kleiner en intiemer zal doen lijken. Heb je donkere kleurtonen in gedachte maar wil je toch het ruimtegevoel behouden, dan kan je er ook voor kiezen om alleen een accentmuur te schilderen. Zo creëer je sfeer in de kamer en behoud je toch het open gevoel.


kleuradvies voor de kleine woonruimte

De zachtgroene kleur geeft rust in deze kamer. De witte vloer doet de kamer tevens ruimtelijker lijker. De hoogslaper zorgt uiteraard voor een ruimtebesparende en multifuctionele plek.


Doe een kleine kamer groter lijken

Gebruik lichte kleuren die het licht weerkaatsen en geef het plafond een lichtere tint die nauwelijks zichtbaar is met het blote oog. Ook zijdeglans kan een vergrotend effect hebben omdat het licht beter wordt gereflecteerd.

Een smalle kamer breder laten lijken

Kies een lichte kleur voor de zijmuren en een donkere kleur voor de korte kopse muren. Breng ook verschillende accenten aan op de lange muren om het lengtegevoel te breken.