Maak een kleine slaapkamer stijlvol

Als je kleine slaapkamer een make-over nodig heeft, maar je denkt niet dat je genoeg ruimte hebt om er iets moois van te maken, lees dan verder. We hebben een aantal mooie ideeën voor kleine slaapkamers om te bewijzen dat je ook van kleine ruimtes iets stijlvols kunt maken.

Hoewel de interieurbladen en woonblogs je vaak vertellen dat je een zitgedeelte, een studeerruimte en een kingsize bed in je kamer moet hebben, kun je met deze handige tips in een kleine slaapkamer toch heel wat kwijt.


kleine slaapkamer tips


Tip 1: Houd kleuren licht en neutraal

De kleur wit is een praktische en veelzijdige keuze voor een kleine slaapkamer. Het voorkomt dat de ruimte er te druk of rommelig uitziet. Het gebruik van witte of lichtere kleuren helpt ook bij de afwezigheid van grote ramen om de ruimte van veel daglicht te voorzien.

Wit is ook maar zo wit, zeg je? Dat hoeft niet. Om ervoor te zorgen dat je kleine kamer niet koud of somber aanvoelt of aan persoonlijkheid verliest, kun je kiezen voor een combintie van verschillende wittinten of lichtgrijze tinten. Ook kun je met textuur en ‘layering‘ voor extra drama en stijl zorgen. Denk hierbij aan een combinatie van gewoven dekens op je bed, fluwelen of linen kussens en een wollig vloerkleed. Ook het gebruik van (zachte) verlichting is belangrijk bij de transformatie van steriel naar stijlvol. Planten maken een slaapkamer ook gezellig.


tips voor studentenkamer


Tip 2: Kleine slaapkamer? Duw je bed in een hoek

In een kleine ruimte is het niet slim om je bed middenin de kamer neer te zetten, tenzij je de ruimte alleen gebruikt om in te slapen. Zet je bed daarom tegen een muur of hoek om het vloeroppervlak te maximaliseren. Het effect creëert een slaapgedeelte dat gezelliger aanvoelt. Je kunt ervoor kiezen om je bed er meer uit te laten zien als een bank door middel van een beklede achterwand en grote kussens.


tips voor kleine slaapkamer


Tip 3: Kies een bed zonder zwaar hoofd- en voeteneinde

Een paar centimeter extra ruimte kan belangrijk zijn in een kleine slaapkamer. Kies daarom een bedframe izonder ‘zwaar’ hoofd- en voeteneinde en ga voor een eenvoudiger, minimalistischer ontwerp met modern hoofdeinde.

Tip 4: Kies voor minimalisme

Voeg ruimte toe aan uw slaapkamer door er alleen essentiële spullen in te zitten. De focus van deze ruimte ligt onmiskenbaar op het bed, dus houd meubels en accessoires tot een minimum beperkt. Nog beter, gebruik strakke, eigentijdse ingebouwde kasten voor extra opslag. Ingebouwde kastruimte maximaliseert opbergruimte terwijl je ze amper ziet. Een goede inbouw rondom je bed zorgt voor een gezellig slaaphoekje en biedt voldoende opbergruimte.


minimalistische studentenkamer


Tip 5: Ga de hoogte in

Als de vloeroppervlakte beperkt is maar je hebt wel een hoog plafond, overweeg dan een hoogslaper of platform toe te voegen aan je slaapgedeelte met opbergruimte of zitplaatsen eronder. Deze lay-out kan een ruimte volledig transformeren.