Je OV-kaart in de vakantie: is hij geldig?

Er bestaat nogal eens wat onduidelijkheid over: de geldigheid van je OV-kaart in de vakantieperiode. Je zult niet de eerste zijn die door de conducteur op de vingers wordt getikt (of alsnog een heel duur kaartje moet kopen), omdat je vrolijk in de trein bent gestapt met je OV-kaart op het verkeerde moment. Kan je in de vakantie gratis reizen met je studenten OV-chipkaart?


ov kaart in vakantie


Na een studiejaar hard werken en geld verdienen met bijbaantjes wil je natuurlijk van je vrije tijd gaan genieten in de zomervakantie. Lekker naar festivals, vrienden in andere steden bezoeken, een dagje strand. Dan is het fijn als je gratis kunt reizen met het OV. Of je gratis kunt reizen met het openbaar vervoer hangt van jouw situatie af. Heb je een weekabonnent of een weekendabonnement? De OV-chipkaart kalender geeft een handig overzicht waarop je direct kunt zien of jouw kaart geldig is.


Wanneer is gaat de zomervakantie in voor de OV-kaart in Nederland?

Voor de studenten OV-chipkaart valt de vakantie tussen dinsdag 16 juli om 4.00 uur en vrijdag 16 augustus 4.00 uur. Je zou ook de feestdagen die hieronder zijn genoemd als vakantie kunnen beschouwen.

Week OV-chipkaart en vakantie

Heb je een weekabonnement, dan kan je niet gratis reizen in de vakantie met je week OV-kaart. Je zult bij treinreizen moeten reizen met 40% korting en bij gebruik van┬ástads- en streekvervoer reis je met 34% korting. Houd hier rekening mee voordat je op reis gaat, zodat je niet op het allerlaatste moment nog je OV-chipkaart moet opladen of erger, die boze conducteur voor je neus krijgt met z’n dure kaartjes of boetes.

Weekend OV-chipkaart en vakantie

Studenten met een weekend OV kunnen wel gratis reizen in de vakantie, in tegenstelling tot studenten met een week OV-chipkaart. Dit geldt echter alleen in de weekenden, niet op doordeweekse dagen! Je hoeft dus alleen saldo op je OV-chipkaart te zetten als je doordeweeks gaat reizen met je weekend OV.

Week OV-chipkaart en feestdagen

Studenten met een weekabonnement op hun OV-chipkaart kunnen tijdens de feestdagen niet gratis reizen. Dit zorgt vaak voor verwarring, omdat veel feestdagen gewoon doordeweeks vallen, waardoor het gemakkelijk is te vergeten dat je moet betalen voor je reis. Feestdagen worden echter als ‘zondagen’ beschouwd. Je reist daarom met 40% korting.

Weekend OV-chipkaart en feestdagen

Met een studenten weekend OV kan je tijdens de feestdagen gratis reizen, ongeacht op wat voor dag ze vallen. Feestdagen zijn namelijk zogenaamde ‘zondagen’. Je zult dus niet hoeven te betalen tijdens de feestdagen. In de zomervakantie is je weekend OV geldig, maar alleen in de weekenden, zoals normaal ook het geval is.