Internet vergelijken voor studenten: waar let je op?

Als je op kamers gaat wonen, wil je zo snel mogelijk de wifi regelen. Niet alleen voor je studie, maar ook voor al het andere dat je online doet, en kijkt. De vraag naar een goed, snel maar vooral betaalbaar internetabonnement is daarom steeds groter. Hoe vind je betaalbaar en goed internet voor jouw studentenkamer?


internet vergelijken


Welke internetproviders zijn betaalbaar?

Er is keuze genoeg uit internetproviders in Nederland, maar welke moet je kiezen? Wanneer je gaat internet vergelijken, kun je kijken naar Telfort, T-Mobile en Tele2. Meestal hebben ze goede aanbiedingen en snelle internetabonnementen. Bedenk je wel dat je voor een hogere snelheid ook meer betaalt.

Welke snelheid heb ik nodig?

Natuurlijk wil je een zo hoog mogelijke snelheid. Maar deze abonnementen voor snel internet ook het duurst. Bekijk dus goed of je zo’n duur abonnement ook echt nodig hebt. Voor een avondje Netflixen kun je ook met minder af. En hoe zit dat nou met die snelheden?

 • Abonnementen tot 20 Mb/s download:
  Het meest betaalbare abonnement. Deze snelheid is oké wanneer je af en toe eens wat op internet opzoekt, mails of foto’s wil versturen of af en toe een MP3 bestand download.
 • Abonnementen tot 50 Mb/s download:
  Deze internetsnelheid is geschikt voor als je het internet intensief gebruikt voor onderzoek, af en toe grotere bestanden zoals films of computerprogramma’s download of vaak foto’s of andere bestanden mailt.
 • Abonnementen tot 300 Mb/s en hoger:
  Met de snelste, en meestal duurste abonnementen kun je supersnel programma’s, spellen en films downloaden, grote mails binnen enkele seconden versturen en en razendsnel surfen.

internet vergelijken


Welke aansluitingen bestaan er?

Je kunt internet op verschillende manieren aansluiten. Waarschijnlijk ligt er al een aansluiting in jouw studentenhuis, maar zo niet, dan kun je in onderstaande lijst de mogelijkheden zien (bron: www.studentenplein.nl).

 • ADSL:
  Dit is internet via de telefoonlijn van KPN. De meeste providers in Nederland leveren via dit netwerk, de keuze is daarom ook ruim. Snel is deze aansluiting niet. De meest voorkomende snelheden zijn 8 Mb/s en de maximaal te behalen snelheid 20 Mb/s.
 • VDSL:
  Dit is ook internet via de telefoonlijn van KPN en deels via glasvezel. Ergens in jouw wijk moet glasvezel liggen (hoeft niet bij jou thuis), waardoor de snelheid veel hoger ligt dan bij ADSL. De meest voorkomende snelheden via VDSL zijn 25 Mb/s, 40 Mb/s, 50 Mb/s en maximaal 60 Mb/s.
 • Kabel
  Dit is internet via de televisiekabel van Ziggo, UPC of een lokale kabelaar. Omdat het internetsignaal via de kabel wordt geleverd, betaal je ook voor het analoge televisiesignaal. De keuze uit internet snelheden is veel groter en ligt via de kabel ook relatief hoger: vanaf 8 Mb/s tot maximaal 120 Mb/s.
 • Glasvezel
  Dit is internet via het nieuwe glasvezelnetwerk, dat in veel dorpen en sommige steden inmiddels beschikken is. Omdat er via dit netwerk gebruik gemaakt wordt van glasvezelkabel, zijn de snelheden en vooral de mogelijkheden ongekend: gemiddeld en standaard rond de 50 Mb/s en 100 Mb/s voor zowel het verzenden als het ontvangen van gegevens via internet.