Zo huur je een pro in voor het nakijken van jouw scriptie

Sinds studenten minder tijd hebben om af te studeren, zetten de meesten alles op alles om de studie binnen vier jaar af te ronden. Scripties in het bijzonder krijgen inmiddels extra aandacht op het gebied van grammatica en spelling, zodat je met vlag en wimpel – en uiteraard op tijd – slaagt. Veel studenten vragen vrienden en familie om hun scriptie na te kijken. In sommige gevallen huren studenten zelfs bedrijven in om de scriptie te verbeteren. Wat is beter, je scriptie de familie- en kennisenkring bijlangs laten gaan of een professioneel bedrijf inhuren? En is dat het inderdaad waard, om geld te spenderen aan een bedrijf voor het nakijken van jouw scriptie?


nakijken van jouw scriptie


Redenen voor het nakijken van jouw scriptie

 1. Taalcheck: Hogescholen en universiteiten worden steeds strenger op taal. Als jouw scriptie vol met spelfouten en grammaticale onnuistheden staat, vergeet het dan maar. Ben je geen geweldige schrijver, maar is je inhoud wel van hoog niveau? Dan is het een goed idee om een taalkundige in te huren die je scriptie nakijkt.
 2. Blinde vlek: Je zit maanden aan je scriptie, soms een heel jaar of langer. Als je steeds dezelfde tekst leest, zie jij op een gegegeven moment niet meer dat er ergens een spelfout staat. En externe lezer zal dit wel spotten.
 3. Dyslexie: Ben jij dyslectisch? Dan ben je niet de enige. In dat geval is het een no-brainer om een professional naar jouw scriptie te laten kijken.
 4. Schrijven in vreemde taal: Misschien is Nederlands of Engels niet je moedertaal. Schrijven in je eerste taal kan al best moeilijk zijn, dus laat je scriptie nakijken wanneer je in een vreemde taal schrijft.

nakijken van jouw scriptie


Welk bedrijf kies je voor het nakijken van jouw scriptie?

Bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoe weet je nou welke betrouwbaar is en jou het beste resultaat geeft? Er zijn bedrijven, de meeste online, waar meerdere freelance taalkundigen bij zijn aangesloten. Deze freelancers hebben een master Nederlands afgerond, worden van tevoren gecheckt en getraind in het nakijken van scripties. Andere taalkundigen bieden hun diensten aan met een eigen website en zijn zelfstandig. Het is altijd inschatten of een bedrijf voor jou het beste werk levert. Om een keuze te maken kun je hierop letten:

 • Zijn ze bereikbaar? Heb je na een week nog geen email terug of neemt niemand de telefoon op? Een bedrijf dat slecht bereikbaar is, is geen goede keuze. Als je snel en goed wordt geholpen is het een signaal dat het bedrijf te vertrouwen is.
 • ‘Over Ons’-pagina: Lees wat voor bedrijf het is en wie er voor werken. Zo krijg je een beetje een indruk van de mensen die je gaan helpen.
 • Vraag je medestudenten: Heeft iemand al eens eerder zo’n bedrijf ingehuurd? Wat zijn de ervaringen van anderen? Mond-op mondreclame (of slechte ervaringen) is vaak goede feeback om mee te nemen in je beslissing.
 • Recensies: de meeste bedrijven zetten recensies (of ‘reviews’) op hun website. Maar iedereen kan wel iets op z’n eigen website zetten! Zoek dus ook even naar andere reviews op externe websites zoals: Trustpilot, Kiyoh, The Feedback Company of reviews op de Facebookpagina van een bedrijf.

Wat doen bedrijven bij het nakijken van jouw scriptie?

Wat ze precies doen zal per bedrijf verschillen. Toch kun je ervan uitgaan dat ze in elk geval op een aantal punten overeenkomen:

 • Taalfouten en kromme zinnen: Taalfouten worden verbeterd en kromme zinnen worden aangepast. Er wordt een leesbaar geheel van gemaakt zodat het een goedlezend verhaal wordt.
 • Structuur: Zit je verhaal goed in elkaar? Staat alle informatie op de juiste plek? Is de rode draad van je scriptie duidelijk? De meeste bedrijven zullen je feedback geven op de structuur en tips geven om deze aan te passen. Vaak wordt de feedback op structuur aan de hand van checklists gegeven.
 • Algemene feedback: De meeste bedrijven zullen een reactie geven op jouw schrijfstijl en advies wat je eventueel kunt verbeteren in de toekomst.

Het laten nakijken van jouw scriptie door een professioneel bedrijf kan je een mooi resultaat opleveren. Uiteraard is het nog altijd geen garantie voor het behalen van je bul: daarvoor zal de inhoud nog altijd de belangrijkste factor zijn. Maar mochten zich in jouw familie of kennisenkring geen taalwonders bevinden, dan is het geen gek idee om jouw scriptie door een taalkundige onder de loep te laten nemen.