Huren bij een hospita: iets voor jou?

Je gaat studeren in een andere stad en je moet hiervoor op kamers. Waar ga je wonen? Je kunt zelfstandig op kamers, in een studentenhuis, samenwonen met vrienden of je kunt gaan huren bij een hospita. Er is een groot kamertekort in studentensteden en huren bij een hospita kan een oplossing zijn, al was het alleen maar om de eerste tijd te overbruggen totdat je iets geschikters vindt. Wat is dat eigenlijk, huren bij een hospita? Is dat niet iets vreselijks ouderwets? Misschien krijg je direct beelden van een oud vrouwtje in een huis waarin je een slaapkamer huurt en waarmee je de keuken deelt. Iemand die geen lawaai wil na negen uur ’s avonds en ook geen vrienden over de vloer. Dat zijn vooroordelen natuurlijk. Het kan ook veel voordelen hebben om te huren bij een hospita. Hieronder zetten we ze voor je uiteen.


huren bij een hospita


Wat is een hospita?

Een hospita is iemand (soms alleenstaand en/of op leeftijd, maar niet altijd) die een kamer verhuurt in zijn of haar woning en waar hij of zij zelf ook woont. Dit kan prettig zijn voor studenten die voor het eerst op kamers gaan. De sfeer is er meestal huiselijk en de huurprijzen zijn vaak lager dan de prijzen voor reguliere kamers. Wanneer de hospita en huurder afspraken maken over het gezamenlijke huishouden of andere taken waarbij de huurder wat hulp biedt (zoals klusjes of de hond uitlaten) wordt er soms wat minder huur gerekend. Door een kamer te verhuren aan een student, verdient de hospita een extra huurinkomen, terwijl de hospita er in de meeste gevallen ook gezelligheid en wat veiligheid voor terugkrijgt.

Voordelen van huren bij een hospita

Je vindt het idee om een kamer te huren bij een hospita misschien niet direct de perfecte oplossing. Je ziet jezelf liever helemaal op jezelf of in een leuk studentenhuis. Maar ja, als er geen kamers te krijgen zijn, zul je toch iets moeten. En zoals gezegd, het kan ook een tijdelijke oplossing zijn. Wat zijn de voordelen van het wonen bij een hospita?

 • Vaak heb je er gezelligheid en een thuisgevoel
 • Het is er meestal lekker stil en rustig: een ideale plek om te studeren
 • Je kunt zo heel bijzondere oudere mensen ontmoeten, die je niet zo snel op een andere manier zou leren kennen
 • Je hebt (na negen maanden) recht op huurbescherming
 • De huurprijs ligt vaak veel lager dan bij een commerciële verhuurder
 • Je hoeft je niet eenzaam te voelen en hebt meestal altijd aanspraak, mocht je dat willen
 • Er zijn veel hospitakamers beschikbaar

huren bij een hospita


Nadelen van huren bij een hospita

Huren bij een hospita is niet voor iedereen. Je moet je flexibel opstellen en je verwachtingen een beetje aanpassen. Maar als je weet waar je aan begint, kan het prima zijn – en je bespaart waarschijnlijk een hoop aan huur iedere maand. En met dat geld kun je weer veel andere dingen doen! Waar moet je rekening mee houden als je een kamer huurt bij een hospita?

 • De kamers zijn soms vrij klein of gehorig
 • Je deelt de badkamer, keuken en het toilet met elkaar
 • Je huurt meestal als enige student en hebt geen leeftijd-/studiegenoten
 • Kijk niet verbaasd op als je moet douchen in een badkamer met allerlei hulpmiddelen, zoals een douchestoeltje, wandsteunen en dergelijke. Ga je de trap af? Dan kan daar zomaar een traplift gemonteerd zijn.
 • Je neemt minder snel of makkelijk iemand mee naar huis, je hebt minder privacy

Waar vind je een kamer bij een hospita?

Misschien ken je iemand via-via die een kamertje over heeft. Of zoek eens via het internet. Als je in Google de zoekopdracht ‘hospita + naam van de stad’ intikt, verschijnen er meteen veel zoekresultaten.