Houd je huis koel in de zomer: 7 top tips

Houd je huis koel in de zomer! Hoe houd je die enorme hitte buiten als het kwik ineens stijgt tot boven de dertig graden? Nederland staat niet bekend om z’n tropische klimaat, maar toch komt het ieder jaar voor dat er minimaal een aantal dagen, soms weken, hoge temperaturen worden bereikt. Heerlijk voor als je lekker naar het strand gaat, maar huizen in Nederland zijn niet gebouwd op extreme temperaturen met volle zon. Het wordt daarom al snel erg warm binnen en voor sommigen onmogelijk om nog lekker te slapen. Wat kun je doen om de temperatuur binnenshuis aangenaam te houden wanneer buiten de mussen van het dak vallen? Hier zeven top tips.


houd je huis koel


1. Houd je gordijnen dicht

Hoe eenvoudig deze tip ook klinkt, tot 30 procent van de ongewenste warmte komt via de ramen naar binnen. Met andere woorden, het sluiten van gordijnen en jaloezieën voorkomt in wezen dat je huis een miniatuurkas wordt, wat vooral het geval is bij ramen op het zuiden en het westen.

2. Beter nog, investeer in verduisteringsgordijnen

Verduisterende gordijnen blokkeren zonlicht, waardoor de ruimtes waarin ze zijn geïnstalleerd, natuurlijk worden geïsoleerd. Deze gordijnen kun je gewoon kopen in lichte kleuren, maar hebben witte kunststofruggen aan om de warmtewinst met maximaal 33 procent te verminderen. Verduisteringsgordijnen zijn sowieso fijn om te hebben in je (slaap)kamer, omdat je nu eenmaal beter slaapt in een donkere kamer.

3. Laat lucht circuleren

Het afsluiten van ongebruikte kamers voorkomt dat koele lucht deze gebieden binnendringt tijdens het heetste deel van de dag. Door de lucht op een natuurlijke manier door je huis te laten stromen, blijft de temperatuur door je hele huis aangenaam.


houd je huis koel


4. Maak een koele mist met een ventilator

Een ventilator is uiteraard een fijn ding om naast je te hebben als het echt niet uit te houden is binnen. Met deze simpele truc kan met je ventilator zelfs een frisse zeebries nabootsen. Vul een mengkom met ijs (of iets dat even koud is, zoals een ice pack) en plaats het schuin voor een grote ventilator, zodat de lucht in een extra gekoelde, extra-mistige staat van het ijs afspringt. Het proberen waard!

5. Focus op de temperatuur in je lichaam

Als je voorouders hebben overleefd zonder airconditioning, kun jij dat ook. Houd je huis koel, maar ook je lichaam! Van het drinken van smakelijke ijsdrankjes tot het aanbrengen van een koude doek op sterk pulserende lichaamsdelen zoals je nek en polsen, jezelf koelen van binnenuit is geen slecht idee. Andere trucs zijn onder meer slim omgaan met je kledingkeuzes. Probeer ook een kom koel water bij je bed te houden en je voeten onder te dompelen als je je in het midden van de nacht warm voelt.

6. Maak je bed hittebestendig

Er zijn voor je hoofd handige koelende kussens te koop tegenwoordig, genaamd ‘chillows’. Deze kussens houden letterlijk je hoofd koel en absorberen ’s nachts de hitte uit je lijf. Voor voeten, vul een waterfles, en zet het in de vriezer voordat je het aan het voeteneind legt. En het klinkt raar, maar lichtjes je lakens besproeien met water of ze in de vriezer leggen voor het slapen gaan zal je enorm helpen om te relaxen.

7. Houd je huis koel: laat de avondlucht binnen

Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen gedurende de nacht dalen. Profiteer hiervan door ’s avonds de ramen open te zetten voordat je naar bed gaat. Zorg er wel voor dat je de ramen en jaloezieën sluit voordat het ’s morgens weer te warm wordt.