Hoe voorkom je familieruzies tijdens kerst

Kerstmis. Voor de meeste mensen is dit een periode waar de familie bijeen komt, veel wordt gegeten en gedronken en we het gezellig hebben met elkaar. Toch? Ondanks veel feestelijke vrolijkheid is Kerstmis echter voor veel mensen helemaal niet zo gezellig, maar juist een tijd van verhoogde stress en conflicten. Geldzaken en te hoge verwachtingen onderling zijn onder andere de oorzaken die de sfeer regelmatig doen verpesten in december. Hoe kun je conflicten minimaliseren? En hoe zorg je ervoor dat relaties met familie en vrienden niet stukgaan in een zee van aanhoudende wrok en oude koeien uit de sloot? Hier wat tips om familieruzies tijdens kerst te voorkomen.


familieruzies tijdens kerst


1. Conflicten zijn OK

Ja, dat klinkt als een verrassing! Maar je hoeft argumenten niet te vermijden. In plaats daarvan kun je echter beter van tevoren al eventuele onenigheid aankaarten met desbetreffende personen en problemen oplossen voordat je met z’n allen rond het kerstdiner zit. Praat met elkaar, erken verschillen van mening en onderliggende zaken die problemen kunnen veroorzaken, in plaats van ze te omzeilen. Wat belangrijk is voor jou is misschien helemaal niet belangrijk voor de ander, en andersom. Weet je dit van elkaar, dan kun je daar rekening mee houden. Dit geldt met name wat betreft verwachtingen. Ouders kunnen misschien verwachtingen hebben van jou met kerst: wanneer je komt, hoe lang je blijft, wie je meeneemt, hoe je de tijd met elkaar doorbrengt. Ook zijn er misschien verwachtingen over kado’s of wie er meebetaalt aan het kerstdiner. Het is simpel: vraag naar de verwachtingen van de ander, breng die van jou ook ter sprake, op een rustige en vriendelijke manier, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.


2. Laat argumenten niet groter groeien

Wat het probleem ook is, als familieruzies tijdens kerst onstaan, is het belangrijk om het argument niet groter te laten worden dan het in wezen is. Voorkom dat het later wordt opgeblazen. Het gaat om het erkennen van grenzen van wat voor jou en je familie werkt. Als je niet met elkaar overweg kunt, kunnen families ontwricht raken. Respecteer je elkaars gewoonten en grenzen, dan is er weinig aan de hand, afgezien van misschien wat teleurstelling over en weer. Maar praat je daar vantevoren over, dan is dat tijdens het kerstdiner zelf hoogstwaarschijnlijk geen issue meer.


3. Haal diep adem en loop even weg

Komt het toch tot een ruzie? Hoewel het belangrijk is om te communiceren over wat je pijn doet, kun je beter niet iets in woede zeggen waar je later spijt van krijgt. Het is veel beter om diep adem te halen, je te verontschuldigen en even weg te lopen. Toon ook beleefdheid en fatsoen in je acties. Je ergens heel boos over voelen is nog geen excuus om heel nare dingen te zeggen tegen andere mensen. Als je je eenmaal rustiger voelt, kun je teruggaan en er in meer kalmte over praten. Hopelijk zijn de gemoederen dan wat bedaard en heeft iedereen tijd gehad om zijn gedachten te ordenen.


familieruzies tijdens kerst


4. Leer strategie├źn om je woede te beheersen

Woede is meestal een reactiemechanisme wanneer mensen zich bedreigd voelen. Dit is natuurlijk niet erg nuttig met Kerstmis, en het vinden van strategie├źn om je woede te beheersen is daarom belangrijk. Leer te zeggen waar je het niet mee eens bent, maar op een gezonde manier, zonder dat de emoties meteen hoog oplopen. In plaats van je boosheid te gebruiken om op een negatieve manier uit te drukken wat je voelt, is het beter om gewoon weg te lopen. Kom later terug om in alle rust uit te leggen wat je boos maakte als je je daar klaar voor voelt.


5. Communicatie, communicatie, communicatie

En de belangrijkste manier om geen familieruzies tijdens kerst te hebben? Communicatie. Als je niet zegt wat je voelt, zal iemand anders daar niet per se van op de hoogte zijn. Goede communicatie is een essentieel onderdeel van een gezonde relatie, of het nu een vriend, een collega of een familielid is. Kun je goed met elkaar praten, dan zal je kerst er des te beter van worden.