Hoe maak je de lekkerste gluhwein

Maria Carey staat haar kersthit alweer dagelijks te zingen op de radio, dus je weet het: de feestdagen komen eraan. Om een beetje in de sfeer te komen is het heerlijk om thuis een keer gluhwein te maken. Gezellig onder vrienden of met je partner op de bank. Je kunt het natuurlijk kant-en-klaar bij de supermarkt halen, maar hoe simpel is het eigenlijk om zelf gluhwein te maken? Hier vandaag onze tips.


gluhwein recept


Wat is gluhwein eigenlijk?

Je hebt het vast weleens gedronken, het warme, alcoholische drankje wat vooral in de periode voor kerst wordt verkocht. Op kerstmarkten kom je kraampjes tegen en bij de ijsbanen staan ook vaak tentjes waar je, naast warme chocolademelk, deze gloeiwijn kan kopen om op te warmen. De gluhwein mag dan een Duitse naam hebben, eeuwen geleden werd het al ook door de Romeinen gedronken in de vorm van de Conditum paradoxum, een oude gekruide Romeinse wijn. Leuk weetje voor je kerstquiz!

Hoe maak je glühwein?

Je kunt gluhwein ook gewoon in de winkel kopen of bij de slijter, maar zelf maken is lekkerder. De kant en klare flessen zijn puur industrieel geproduceerd en ook flink gezoet. Het is echt niet moeilijk om het thuis te maken in een pannetje, en dan weet je tenminste wat er in zit. Gluhwein wordt gemaakt van rode wijn, die is verwarmd met verschillende specerijen, sinaasappel en citroen. Vaak zit er kruidnagel in, en kaneel. Soms wordt de drank gezoet met suiker of honing. Het is belangrijk dat je de glühwein niet laat koken. Waarom? Dan vervliegt de alcohol en dat is natuurlijk niet de bedoeling.


zelf gluhwein maken


Welke wijn voor gluhwein maken?

Het maakt niet zo heel veel uit voor wat voor wijn je kiest, maar een lichte, fruitige wijn uit de supermarkt is het meest geschikt. Kijk even op het label of er ‘fruitig’ op staat.

Ingrediënten

1 fles fruitige wijn
2 sinaasappels (van 1 gebruik je alleen de schil)
2 citroenen (van 1 gebruik je alleen de schil)
3 kaneelstokjes
1 vanillestokje
6 kruidnagels
2-4 eetlepels basterdsuiker naar smaak. Gebruik meer als je van zoet houdt, of gebruik honing


Zo maak je glühwein

Giet de fles wijn leeg in een hoge pan en verwarm deze tot net onder het kookpunt. Gooi de specerijen (kaneelstokjes, vanillestokje opengesneden en merg eruit geschraapt, steranijs, kruidnagel) allemaal in de pan. Doe de suiker erbij. Rasp draadjes van de ene sinaasappel en citroen en snijd plakjes van de andere sinaasappel en citroen. Doe deze ook bij de wijn. Tot slot doe je de schilletjes en de partjes citroen en sinaasappel in de glühwein en laat dit mengsel minimaal 20 minuten zachtjes net onder het kookpunt op het vuur staan. Hoe langer de boel kan trekken, hoe beter van smaak. Zet na ongeveer 30 minuten het vuur uit.

Als je de glühwein ‘s morgens al maakt, kunnen de hele dag de smaken er goed intrekken, ook tijdens het afkoelen. Als je de stukjes er allemaal uit wilt hebben voor het serveren, gebruik dan een zeef. Vlak voor het serveren verwarm je de pan weer op. Serveer in een theeglas of mok met een partje sinaasappel en een kaneelstokje.