Hoe eet je vegan als student met een klein budget?

Vegan als student, kan dat met een klein budget? Er zijn steeds meer jonge mensen die ervoor kiezen om vegan te worden, om gezondheisdredenen of wegens het milieu. Dat betekent dat ze geen vlees én geen zuivelproducten eten, oftewel niks van dierlijke afkomst. Studenten zijn nu zelfs zes keer vaker vegetarisch of vegan dan hun ouders. Als je op kamers gaat en je studeert, dan laat je budget het vaak niet toe om veel uit te geven aan boodschappen. Koop maar eens een avocado! Hoe eet je vegan als student zonder geld?


vegan als student


Vegan yogurts en kazen, tofu, noten, zaden en andere producten uit de ecologische supermarkt zijn niet goedkoop voor een student die op kamers woont. Hoe blijf je trouw aan je veganisme, zonder belangrijke voedingstoffen te missen in je dieet als je niet zoveel geld te besteden hebt? Het helpt om groot in te kopen. Heb je huisgenoten die ook vegan zijn, of het niet erg vinden om mee te betalen aan bepaalde dingen die je goed groot kunt inslaan, deel dan de kosten. Ben je vegan als student, dan helpt het ook om je maaltijden vantevoren te plannen. Zo voorkom je dat je dingen weg moet gooien omdat ze over datum zijn, of dat je teveel van bepaalde ingredienten koopt die je vervolgens niet gebruikt. Ook kun je slim maaltijden invriezen, zodat je altijd een gezonde vegan maaltijd in huis hebt, ook aan het eind van de maand als het geld op is.


Tips voor vegan studenten met een klein budget:

  1. In plaats van boter kies voor een milde plantaardige olie zoals zonnebloemolie, en een klein snufje zout.
  2. Witte bonen vormen een goede, forse vervanger voor kip in een soep of ovenschotel. Voeg wat wortel toe om het zoeter te maken.
  3. Bruine bonen of zwarte bonen zijn een goede ruil voor rundvlees in een chili of curry, en lang genoeg gekookt.
  4. In plaats van chorizo ​​gebruik je kleine witte bonen zoals haricots of cannellini’s, met een flinke klodder knoflook, zout en paprika om de smaak na te bootsen.
  5. Erwten in blik die langer worden gekookt, smaken heerlijk zacht en zijn heerlijk in risotto’s.
  6. Een blik gekookte erwten met een beetje bouillon en vegan kaas of kokosnootmelk zorgt voor instant soep.
  7. Uien en wortelen gaan overal in, dus sla ze groot in.
  8. Als je geen rode wijn in je ovenschotel hebt, gebruik dan zwarte thee.
  9. Maak dikke maaltijdsoepen met kikkererwten en linzen, gooi wat vegetarische worstjes in je stoofschotels.

Op zoek naar budgetvriendelijke vegan recepten? Check deze websites:

Veganchallenge.nl
Lisagoesvegan (5 vegan recepten onder 5 euro)
BBC Good Food budget vegan recipes
BudgetBytes
Parade