• Home >
  • Blog >
  • Hoe beslis je of een universiteitsstudie geschikt voor jou is

Hoe beslis je of een universiteitsstudie geschikt voor jou is

25 september 2020

Jarenlang werd de universiteit gezien als een logische ‘volgende stap’ na het behalen van je Vwo-diploma. Wat en waar ga je studeren? Toch is een universiteitsstudie lang niet meer een garantie op een baan, of een carrière in dat waarvoor je gestudeerd hebt. Studeren kost een hoop geld en het is dus belangrijk om jezelf af te vragen of je wel echt wilt beginnen aan een drie- of vierjarige studie aan de universiteit, alleen omdat iedereen dat nou eenmaal doet. Hoe kies je een studie en hoe beslis je of een universiteitsstudie de juiste weg is? hoe kies je een studie

Ben je academisch of juist praktisch?

Niet naar de universiteit gaan na je Vwo-opleiding is oké. Er zijn genoeg andere wegen die je kunt bewandelen en die misschien veel beter bij jou passen als persoon. Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen of je een studieschuld wilt opbouwen voor iets waar je niet 100% achterstaat. Ben je op school nooit een studiehoofd geweest en ben je liever lekker praktisch aan het werk, dan is het vooruitzicht van vier jaar lang met je hoofd in de boeken zitten waarschijnlijk toch al niet zo aantrekkelijk. Er kleeft misschien status aan het idee dat je naar de universiteit gaat, maar voor wie doe je het eigenlijk? Uiteindelijk ben jij het die die schuld moet aflossen en iets met die opleiding moet gaan doen. Het is jouw leven en jouw toekomst.

Welke richting is geschikt voor jou?

Op je zeventiende al moeten beslissen wat je wilt gaan doen met je leven is eigenlijk bizar jong. Geen wonder dus dat veel schoolverlaters tegenwoordig helemaal niet weten wat ze eigenlijk willen gaan doen qua studie. Dit kan betekenen dat ze een universitaire opleiding volgen waar ze niet volledig achter staan, alleen maar omdat ouders of vrienden hen het gevoel geven dat het een goede richting is. Veel studenten komen zichzelf dat al snel tegen, raken gestrest of gaan alsnog van studie veranderen.

Een jaartje werken? Niet zo'n gek idee

Het tussenjaar is een populair alternatief geworden en helemaal niet zo gek. Als je net uit de schoolbanken komt, is het absoluut geen weggegooid jaar om te gaan werken of reizen in plaats van linea recta aan een studie te beginnen. Zo'n jaar helpt je om volwassener te worden, werk- en levenservaring op te doen en solide plannen voor de toekomst te maken. Een jaar niet genoeg? Neem de tijd. Het leven is geen race. Ga je uiteindelijk wel naar de universiteit, dan zul je ontdekken dat er genoeg mensen zijn van allerlei leeftijden en je voelt je waarschijnlijk zelfverzekerder na een jaar iets anders te hebben gedaan. Helemaal geen zin in studeren? Er zijn genoeg voorbeelden van jonge ondernemers die zijn gestart zonder een bul op zak.
hoe kies je een studie

Hoe kies je een studie?

Geen flauw idee wat je wilt studeren? Hoe kies je een studie? Kijk eens naar je favoriete vakken op school - en activiteiten daarbuiten. Ben je altijd geboeid geweest door oude geschiedenis? Vond je scheikunde een superleuk vak? Of ben je een ster in piano of gitaar, zodat een muziekstudie misschien zou kunnen leiden tot een carrière als sessiemuzikant? Voel je enthousiasme of passie voor een bepaald onderwerp, dan zit je al op de goede weg.

Ga voor een praktijkstudie

Een universitaire opleiding kan nuttig zijn voor sommigen, maar ook complete tijdverspilling voor anderen. Ben jij iemand die graag aanpakt, organiseert, met mensen werkt of dingen maakt, dan kun je beter kijken naar een HBO-studie of andere beroepsopleidingen. Voor studierichtingen op HBO-niveau, kijk ook eens op www.hbostart.nl. 
 

Gerelateerde berichten