Hang een lijst op zonder spijkers en schroeven

Als je een kamer huurt, wil je deze natuurlijk ook leuk inrichten en er je eigen draai aan geven. Hoewel de meeste huisbazen er geen probleem mee zullen hebben dat je her en der wat foto’s op wilt hangen om het gezellig te maken, zullen ze niet blij zijn met grote gaten in de muur. Er zijn misschien ook plekken in je kamer waar je wel een foto wilt hangen, maar geen spijkers of schroeven kunt gebruiken. Wat kun je hieraan doen? Hang een lijst op met handige oplossingen waarmee je foto’s en andere dingen aan de muur kunt bevestigen zonder gaten te hoeven boren of spijkers in de muur te slaan. Plakstrips en plankjes zijn hier voorbeelden van. Hier zijn wat ideetjes.


hang een lijst op zonder boren


Command Strips van 3M

Het merk 3M verkoopt hele sterke tape (met klittenband). Hiermee kun je makkelijk lijsten ophangen zonder dat je hoeft te boren of een spijker in de muur hoeft te slaan. De zogenaamde Command Strips bieden de handige bijkomstigheid dat ook heel eenvoudig de lijst en de strip van de muur kunt halen en deze op een andere plek kunt plakken. De Command strips zijn er in drie sterktes. ‘Klein’ kunnen een lijst tot ongeveer 1,5 kilo dragen. Medium kan een lijst van maximaal 4 kilo dragen. Groot is ideaal voor de zwaardere lijsten en kunnen lijsten tot ongeveer 6 kilo dragen. De Command Strips beginnen vanaf €6.80.

Tesa Haakjes

Hang een lijst op met zelfklevende haakjes in plaats van strips, dat werkt ook. Tesa heeft haakjes te koop met klevende strip die je weer gemakkelijk kunt verwijderen. De Tesa Powerstrips Haken kosten gemiddeld €4,50 per stuk.


lijsten ophangen zonder spijkers


Voorbereiding: ontvetten

Als je besluit om een lijst met strips of zelfklevende haken op te hangen, is het slim om te ontvetten. Het beste kun je zowel de achterkant van de lijst als de muur goed schoonmaken. Hierdoor kan de strip zich beter hechten aan de lijst en ook aan de muur. Gebruik hiervoor een ontvetter of een beetje afwasselmiddel, aangelengd met warm water.

Op welke hoogte hang je de lijsten?

Bepaal voor jezelf wat een goede ooghoogte zou zijn voor je fotolijst. Ga ervan uit dat de gemiddelde ooghoogte tussen 150 en 160 centimeter ligt. Hang een lijst op bijvoorbeeld 155 centimeter. Markeer deze plek. Markeer altijd met een potlood zodat je dit eventueel later weer kunt verwijderen. Op deze plek kun je lijnrecht de strips of haken plaatsen.

Welke afstand tussen fotolijsten?

Als je meerdere fotolijsten op gaat hangen, staat het mooi als er evenveel ruimte tussen de verschillende lijsten zit. Een handige manier om de juiste afstand te bepalen is ze eerst op de grond tegen de muur te plaatsen. Stap vervolgens enkele meters achteruit en kijk of je tevreden bent met het resultaat.

Een wisselende expositie op een plankje

Een compleet ander idee, en ideaal als je graag eens wisselt van foto’s en lijsten, is een plankje of ‘fotorichel’ waarop je je favoriete lijsten kunt uitstallen. Hiervoor hoef je slechts een paar gaten in de muur te boren. De Ikea RIBBA plankjes zijn hiervoor heel geschikt en kosten nog geen vijf euro. Dit artikel op ApartmentTherapy geeft overigens nog veel meer leuke gebruiken voor deze veelzijdige plank.

decor tips studentenkamer