Verbouw je eigen groenten met een balkontuin

Woon jij op kamers en heb je een balkon? Dan is het een idee om zelf je eigen groenten te gaan verbouwen. Dat klinkt moeilijker dan het is. Kruiden, sla en andere dingen kun je gemakkelijk in potten verbouwen. Dat kan zelfs met een laag budget. Hoe je dat doet? Hier onze tips voor het verbouwen van groenten op een balkontuin.


balkontuin


Een balkon heeft vaak het voordeel dat er een soort microklimaat heerst, met meer beschutting en warmte dan in een open tuin en in de volle grond. Dit betekent een gunstige omgeving voor bloemen en planten en het verbouwen van groenten. Je hebt echt niet zoveel ruimte nodig: zelfs in een vensterbank kun je al een kruidentuintje beginnen. Op een balkon kun veel potten neer zetten, maar je kunt ook ‘verticaal tuinieren’, waardoor je ruimte bespaart. Dat wil zeggen dat je hangbakken of hangzakken op je balkon hangt.


balkontuin


 

1. Het klimaat van jouw balkontuin

Voordat je begint, breng een aantal dagen de zon en de wind in kaart. Als je ongeveer weet hoe lang er zon staat op je balkon en of het er regelmatig hard waait of niet, dan kun je beter je groenten selecteren. Sommige planten kunen slecht tegen wind, dus die zet je dan lager neer. Als je én veel wind én veel zon hebt moet je er ook rekening mee houden dat je de planten vaak water moet geven. Op een balkon kan het bloedheet worden. Slaplanten kunnen daar niet tegen, terwijl vetplanten het juist heerlijk vinden. Is het vaak wat fris op je balkon of niet zo zonnig? Je kunt er ook voor kiezen om een kleine kas te plaatsen. Daarin kun je goed tomaten en andere groenten verbouwen die warmte en beschutting nodig hebben.


balkontuin


 

2. Benodigheden

Ga shoppen voor verschillende plantenbakken, manden en bloempotten voor buiten. Deze vind je goedkoop bij de kringloopzaak. Ga vervolgens naar het tuincentrum en koop groente-, fruit- en kruidenplantjes, moestuingrond, moestuinmest, groente- en kruidenplantenvoeding, een schepje, handschoenen een gieter.


balkontuin


3. Makkelijke moestuinplanten voor potten


Aardbei

Heerlijk, verse aardbeitjes! Koop een paar onbespoten kleine stekjes in het tuincentrum of bij een kweker. Meestal komen daar hetzelfde jaar al aardbeien aan. Van de uitlopers kun je zelf weer nieuwe stekjes maken.

Sla

Slaplanten groeien supersnel en zijn heel makkelijk te verbouwen op je balkon in potten (mits je ze water geeft en ze het niet te warm hebben!). Ze zijn bovendien heel decoratief, met verschillende kleuren blad. In een pot plant je bijvoorbeeld rucola, pluksla en veldsla. Ze nemen niet veel ruimte in beslag en de eerste twee groeien weer aan als je ze een paar centimeter boven de grond afsnijdt. Zo heb je er weken of soms zelfs maanden plezier van.

Courgette

Vraag bij het tuincentrum naar speciale soorten courgette voor in pot of bak die heel compact blijven of ga voor de klimcourgettes die je tegen een hekwerk omhoog kunt leiden. De opbrengst van een courgetteplant kan enorm zijn. Je moet er wel meer dan één plantje neerzetten, want een courgette moet bevrucht worden door een tweede. Geen bevruchting is geen courgette.

Kruiden

Een kruidentuintje is ideaal voor op je balkon en geurt heerlijk. Bieslook, peterselie, rozemarijn, munt, oregano, tijm, je kunt je fantastisch laten groeien in je balkontuin. Plaats ze dichtbij de keuken, zodat je ze altijd bij de hand hebt tijdens het koken. Munt woekert nogal, dus een pot is ideaal.

Meer tips? Kijk op homeandgarden.nl of zoek op Pinterest naar nog veel meer tips en ideeën.


balkontuin