Hoe kun je het beste geld sparen als student?

Geld sparen als student? Een spaarrekening openen? We horen je al lachen bij het idee. Wat moet je daar nou opzetten? Je hebt elke maand geen cent over! Of kan je toch misschien wel een klein beetje geld wegzetten elke maand? Sparen is misschien iets wat compleet onmogelijk lijkt als je studeert. Maar om dingen als vakanties, laptops of andere grotere uitgaven te bekostigen, is een spaarrekening open als student geen slecht idee. Je voelt je ook een klein beetje minder blut als je wat achter de hand hebt. Hier zijn onze tips voor geld sparen als student en hoe je daarvoor het beste een rekening kiest.


spaarrekening voor studenten


Slimme tips voor geld sparen als student

Zet 10% van je inkomen op een spaarrekening

Heb je een bijbaantje of werk je inmiddels parttime of fulltime, probeer dan iedere maand automatisch 10% van je salaris weg te zetten op een spaarrekening. Soms zal het weleens voorkomen dat dit lastig is, maar doe je dit standaard, dan zul je binnen afzienbare tijd geld bij elkaar hebben gespaard voor die vakantie of nieuwe smartphone. Ook heb je zo altijd iets achter de hand voor als het financieel ineens wat minder gaat.

Zet een spaarpotje op je kamer voor kleingeld

Ben jij zo iemand die met losse munten in zijn broekzak rondloopt, wisselgeld dat je terugkrijgt bij de winkel bijvoorbeeld? Zet dan een spaarpotje neer in de keuken of op je kamer. Als je nou de volgende keer thuiskomt, of ’s avonds je kleren uittrekt, stop die munten dan telkens in dat potje. Je mist ze de volgende dag niet meer, en als je na een paar maanden kijkt wat de buit is, zul je er versteld van staan wat je toch zo aan kleingeld bij elkaar hebt gespaard.


geld sparen als student


Wat zijn je spaardoelen?

Het is ook een goed idee om meerdere ‘spaarpotjes’ te openen binnen je spaarrekening, met andere woorden verschillende rekeningen, die elk een bepaald doel hebben. Dat weet je precies waarom je spaart. Geef je spaarrekening dus een naam, zoals ‘Nieuwe laptop’ of ‘Zomervakantie 2021’. Meestal krijg je bij je spaarrekening special apps, waarin je meteen kunt zien hoe ver je nog afzit van je spaardoel.

Hoe kies je de beste spaarrekening voor studenten?

Voordat je een spaarrekening kiest, is het goed om jezelf wat vragen te stellen. Wil je bijvoorbeeld geld van je spaarrekening kunnen halen wanneer je het nodig hebt, of vind je het juist prettig (en veiliger!) als je er helemaal niet aan kunt zitten?  En wil je iedere maand een vast bedrag sparen of alleen af en toe een bedrag opzij zetten?

Flexibel sparen of kwartaal sparen?

Er zijn verschillende vormen van sparen, maar de meeste studenten kiezen voor flexibel sparen. Dit betekent dat je geen minimumbedrag in hoeft te leggen en altijd bij je geld kunt. De rente die je ontvangt bij flexibel sparen is daarentegen wel laag. Bij kwartaal sparen is die rente een beetje hoger, maar dan is het belangrijk om te weten dat je dus niet zomaar bij je geld kunt. Na ieder kwartaal ontvang je een bonusrente, waarmee je een beetje geld verdient met het geld dat op je spaarrekening staat. Heb je een groter bedrag dat je wilt wegzetten voor langere tijd, in ruil voor een nog hogere spaarrente, dan is er het spaardeposito. Hiermee zet je een bepaald bedrag voor een langere periode vast.