Geld besparen op je energierekening: zo doe je dat

Wil jij graag geld besparen op je energierekening? Wat weet jij over jouw energieverbruik? Is je rekening wel wat hoog elke maand? Wil jij graag wat tips? Er wordt veel geld verwist aan energie en dat is zonde, want dat geld kun jij natuurlijk veel beter gebruiken. Hieronder vertellen wij je hoe jij en je huisgenoten simpele aanpassingen kunnen maken om zo geld te besparen op je energierekening.


geld besparen op je energierekening


Electra


Zet de stand-by knop uit

Laat jij je laptop of TV gewoon op standby staan als je ermee klaar bent? hangt jouw oplader dagenlang ongebruikt in het stopcontact? Zet alle electra uit. Altijd. Er gaat heel veel stroom verloren door apparaten die niet worden gebruikt maar stiekem toch nog aan staan. Uit met die dingen.

Gebruik een stekkerdoos

Gebruik een stekkerdoos voor meerdere apparaten tegelijk. Apparaten met een adapter of transformator verbruiken namelijk ook veel energie als ze uit of stand-by staan. Dat wist je niet, he? Heb je ze in een stekkerdoos, dan bedien je met één knop zo meerdere apparaten tegelijk en ga je sluipverbruik merkbaar tegen.


Verwarming


Ventileer je kamer goed

Ramen openzetten en je kamer luchten: niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Ventileer je kamer, appartement of etage goed: frisse, droge lucht is eenvoudiger te verwarmen dan vochtige lucht.

Standje lager

Zet je verwarming een stand lager. Of twee. Maakt dat echt wat uit? Welzeker! Elke stand lager betekent een verlaging van 7% op je eindafrekening. Koukleum? Koop een lekker warm vest voor thuis. Die lagere rekening aan het eind van de maand gaat je doen gloeien van binnen.


De koelkast


Zet ‘em vol

Weer zo’n ding dat je waarschijnlijk nog niet wist: een volle koelkast kost minder energie om te koelen dan een lege. Zorg dat de koelkast vol is. Leg er desnoods lege flessen gevuld met water in om de koelkast te vullen. Handige voorraad én zo verbruikt de koelkast dus minder energie.

Verwijder de ijslaag in de vriezer

In het gemiddelde studentenhuis zal de vriezer waarschijnlijk voorzien zijn van een dikke ijslaag en zonder soepel openschuivende laden. Voor elke 2 mm ijslaag, stijgt het energieverbruik van de vriezer met 10%. Het ontdooien waard dus.


Licht


Het is misschien even een investering, maar het is het waard op de lange termijn. Vervang alle gloeilampen door spaarlampen. Voor spaarlampen is 6 keer minder elektriciteit nodig en ze gaan 10 keer zo lang mee.


Verander van leverancier


Is jouw huidige leverancier echt de goedkoopste?

Waar je financieel de grootste besparing mee kunt bereiken, is je leverancier. Kijk daarom of jullie als studentenhuis wel bij de meest voordelige energieleverancier een contract hebt lopen. Zorg er daarbij voor dat je een overzichtelijke rekening krijgt, zodat je inzicht hebt in waar de meeste energie aan wordt uitgegeven. Al die bespaarde euro’s zijn aan het eind van het jaar een mooie besparing voor jullie als collectief om leuke dingen mee te doen.