Ga je immuunsysteem boosten met deze tips

We zitten nog steeds midden in de Covid perikelen. Ondanks dat jonge mensen er over het algemeen niet heel ziek van worden, laat staan dood aan gaan, is het toch verstandig om de regeltjes te volgen en jezelf en anderen te behoeden voor besmetting. Behalve mondkapjes opdoen waar het moet en voorlopig festivals en drukke feesten te vermijden, kun je ook je immuunsysteem boosten. Zo weet je in elk geval zeker dat je gezond de winter in gaat straks en weerbaar bent, mocht je wel iets oppikken qua griepjes en nare virussen. Hier zijn onze tips.


immuunsysteem boosten


Hoe werkt je immuunsysteem?

Je immuunsysteem beschermt je lichaam tegen schadelijke stoffen. Op het moment dat je weerstand verzwakt, krijgen bacteriën en virussen vrij spel. Je immuunsysteem is een complex netwerk van cellen dat je lichaam verdedigt tegen schadelijke organismen. Dit zijn niet alleen ziektes en bacteriën, maar ook bijvoorbeeld uitlaatgassen of pesticiden. Een sterk immuunsysteem zorgt ervoor dat deze schadelijke organismen gedood worden en snel worden verdreven uit je lichaam. Wanneer je immuunsysteem echter verzwakt is, duiken infecties makkelijker op, zoals een verkoudheid, de griep – of inderdaad, Covid. Deze ziektes kunnen vervolgens leiden tot complicaties, zoals longontsteking, wanneer je weerstand op een laag pitje staat.

Gelukkig heb je zelf een behoorlijke invloed op de werking van je afweersysteem en vooral tijdens de koudere maanden is het nuttig om hier aandacht aan te besteden. Met deze tips kun je je immuunsysteem boosten.

Zorg voor genoeg slaap

Je immuunsysteem is net als een batterij die moet worden opgeladen, hij heeft af en toe tijd nodig om op kracht te komen. Slechte gewoontes zoals roken en veel alcohol drinken helpen daarom echt niet. Een goede nachtrust is ook cruciaal. Probeer echt zeven of acht uur slaap te krijgen elke nacht. Vermijd cafeïne voor het slapen gaan en kies liever voor een kop warme melk of kruidenthee voor je naar bed gaat.


immuunsysteem boosten


Eet evenwichtig

Wist je dat je darmflora voor 80 procent verantwoordelijk zijn voor je immuunsysteem? Dan snap je direct waarom het zo belangrijk is om junk food te laten staan. De gezonde bacteriën in je darmen controleren voortdurend welke stoffen er zich in je lichaam bevinden en zetten je afweermechanisme aan als het moet ingrijpen. Zorg daarom voor voldoende groenten en fruit iedere dag. Probeer ook regelmatig noten, havermout, knoflook en vette vis te eten, om je immuunsysteem te boosten.

Drink genoeg water

Vocht is ook superbelangrijk om schadelijke cellen af te voeren. Bij uitdroging verzwakt je immuunsysteem namelijk. Drink daarom genoeg water, minstens anderhalve liter per dag, en matig je inname van koffie, zwarte thee en alcohol. Deze dranken veroorzaken juist uitdroging.

Zorg voor voldoende ontspanning

Yoga, gezellig eten met een vriendin, lekker een boek lezen op de bank, regelmatig ontspannen is een must. Door de stress van je af te schudden en te ontladen, zal je immuunsysteem werken zoals het hoort. Met een saunabezoek bijvoorbeeld, sla je twee vliegen in een klap. Je ontspant en dankzij transpiratie voert je lichaam de slechte afvalstoffen af. Met een koude douche achteraf kun je helemaal je immuunsysteem boosten.

Sport in de frisse lucht

Sporten in de sportschool is natuurlijk prima, maar bewegen in de frisse buitenlucht houdt niet alleen je lichaam fit, maar helpt ook tegen stress. Stress belast en verzwakt je immuunsysteem. Maak regelmatig een wandeling in het park of spring op de fiets voor een rondje door de velden. Je krijgt, naast de broodnodige beweging, extra veel zuurstof binnen.