• Home >
  • Blog >
  • Dyslexie en studeren. Hoe gaat dat samen?

Dyslexie en studeren. Hoe gaat dat samen?

6 maart 2019

Studeren kost je als student al veel inspanning en concentratie. Als je daarbij ook nog eens dyslectisch bent vergt studeren een nog vele malen grotere inspanning. Studenten die dyslectisch zijn hebben veel moeite met het lezen, spellen en schrijven van woorden. Het is een studiehandicap en wordt ook wel woordblindheid genoemd. Dyslexie en studeren, hoe gaat dat samen?
Dyslexie en studeren
Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het lezen en/of het spellen van woorden en teksten. Dit betekent dat lezen en schrijven veel aandacht en tijd vergt. Het kost vaak twee tot drie keer zo veel tijd, vergeleken met de tijd die de andere studenten nodig hebben.De oorzaak van dyslexie is niet bekend. Waarschijnlijk is dyslexie erfelijk. Op de een af andere manier loopt er iets fout bij de verwerking van klanken, het omzetten van klanken in symbolen en omgekeerd. Dat het voor dyslectici in de meeste gevallen een zwaardere opgave is zich op hetzelfde tempo te ontwikkelen, betekent niet dat ze minder intelligent zijn, in tegendeel. Veel succesvolle ondernemers zijn dyslectisch en worden vaak als creatieve en oplossingsgerichte geesten gezien.

Problemen die kunnen voorkomen bij dyslexie en studeren:

• Met keihard werken ging het op school net goed. Op de universiteit is de hoeveelheid tekst te groot. Je krijgt de hoeveelheid lees-/leerstof niet op tijd af omdat je te langzaam leest. Je moet de tekst vaker lezen dan andere studenten voordat je begrijpt wat er staat. • Het is moeilijk om goede collegeaantekeningen te maken. • Je hebt problemen met het maken van schriftelijke tentamens. Je begrijpt de vragen niet snel genoeg en je krijgt tijdproblemen. • Door de tijdsdruk en de spanning verloopt het studeren te veel onder druk. • Het zou kunnen dat je, als gevolg van het jarenlang op je tenen moeten lopen, aan je eigen capaciteiten twijfelt of tentamenvrees ontwikkelt. • Je twijfelt vaak lange tijd of je het tempo en de zwaarte van de studie aan kan. Tegenvallende resultaten kunnen het gevolg zijn van een te zware studie maar kunnen ook te maken hebben met de dyslexie. Hoewel veel studenten na verloop van tijd hun draai vinden, is het toch, zeker in het begin, mogelijk dat je veel moeite met je studie hebt. Het kan dan zijn dat het tempo moet worden aangepast. Bij het schrijven van werkstukken en de scriptie ontstaat soms studievertraging. (bron: Studeren met Dyslexie. Brochure. Universiteit Leiden)

dyslexie en studeren


Wat kun je doen bij dyslexie en studeren?

Uiteraard betekent dyslectisch zijn niet dat je eindeloos moet blijven worstelen. De meeste opleidingen hebben speciale regelingen om studenten met dyslexie te helpen hun studietijd goed door te komen. Het aanvragen van extra tentamentijd is een van die dingen. Ook is het altijd een goed idee om direct aan het begin van het studiejaar in gesprek te gaan met je docenten en studieadviseur, zodat iedereen op de hoogte is en rekening kan houden met jouw handicap.

Zorg voor een geldige dyslexieverklaring en onderzoeksrapport

Zorg voordat je studiejaar begint dat je een geldige dyslexieverklaring hebt, die je kunt tonen aan je docenten en andere mensen op jouw opleiding die dit moeten registreren. In de dyslexieverklaring moet staan dat er sprake is van dyslexie. De verklaring dient ondertekend te zijn door een ter zake deskundige psycholoog of orthopedagoog. De volgende deskundigen voldoen hieraan: GZ-psycholoog (BIG-geregistreerd), klinisch psycholoog (KP), psycholoog met Kinder- en Jeugdregistratie van het NIP (K&J-NIP geregistreerd) en een orthopedagoog-generalist (NVO-geregistreerd). Vaak dien je ook formulieren in te vullen die je via je opleiding kunt aanvragen. Zorg ervoor dat je deze dingen op tijd regelt, zodat je goed voorbereid en zonder stress aan je studiejaar kunt beginnen!

Gerelateerde berichten