Drie essentiële dingen voor jouw studentenkeuken

Studenten en koken, dat is altijd een heikel punt. Als je net op kamers gaan wonen, of zelfs nog op zoek bent, dan is de kans klein dat je hoofd staat naar het aanschaffen van kookboeken en fantastisch keukengerei om je nieuwe huisgenoten mee te imponeren. Wat kun je wèl aanschaffen als aankomend kamerbewoner? Hier zijn onze tips voor drie essentiële dingen voor jouw studentenkeuken.


kamer vinden in utrecht


1. Een tosti-ijzer

Of je nou ’s nachts dronken thuis komt met een hongerklap, of je wilt je dag beginnen met een panini, een tosti-ijzer is een van de drie essentiële dingen voor jouw studentenkeuken. Voor weinig geld kun je tosti-apparaten kopen, en als je iets luxer wilt (waarmee je ook bijvoorbeeld vlees of groente kunt grillen), ga dan voor een grillapparaat.


2. Een staafmixer

Geloof ons, een goede staafmixer is een ding die je veel gaat gebruiken in de keuken. Superhandig om te hebben voor het maken van soepen en smoothies.

Simpele pompoensoep maken met een staafmixer

Wat heb je nodig: 1 pompoen, 1 winterpeen of twee wortelen, een ui. Een blokje bouillon. Snijd de ui in stukjes en fruit deze even een paar minuten aan in de pan. Voeg blokjes pompoen toe (kan compleet met schil! Wel even schoonmaken van tevoren) en stukjes wortel en kook het geheel gaar in voldoende water. Voeg het bouillonblokje toe wanneer het water kookt. Met de staafmixer maak je de soep tot een gladde puree als de groente gaar is. Met zout en peper op smaak maken.

Ook makkelijk: doperwtensoep met kokosmelk

Wat heb je nodig: een halve zak diepvriesdoperwten. Een blik kokosmelk. Bouillonblokje. Eventueel een uitje. Fruit de in stukjes gesneden ui even aan in de pan. Daarna de doperwten bijvoegen en het blik kokosmelk. Voeg 500ml water toe, of meer als de soep te dik is. Wanneer het geheel kookt, het bouillonblokje toevoegen. Roeren en even 5-10 minuten zachtjes laten koken. Maak het glad met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Ook lekker met een beetje gemberpoeder.


kamers vinden in groningen


3. Een cafetière

Voor lekkere koffie heb je niet per se een dure machine nodig met toeters en bellen. Koop een simpele cafetière of espresso pot, en je zet snel een kop koffie op tafel. De cafetière wordt ook wel French Press genoemd. Met deze manier van koffiezetten heb je geen filter nodig en je behoudt een fijne koffiesmaak. Je kunt met een cafetière zelfs heel goed cappuccino’s maken. Hoe? Lees het in dit artikel.

Koffie zetten met een cafetière:

  1. Neem de top eraf en spoel de cafetière om met heet water
  2. Schep de koffie in de cafetière. Ongeveer 1 schep per kop koffie (of 2 theelepels). Gebruik medium maling koffiebonen, liefst iets grover dan espressomaling (anders blijft er veel fijne stof in de koffie zitten na het persen).
  3. Vul de cafetière met water dat net van de kook af is (dit giet je dus over de koffie heen)
  4. Roer voorzichtig door
  5. zet alvast de zuiger op de cafetière om geen warmte te verliezen, maar nog NIET doordrukken!
  6. Minimaal 4 minuten laten trekken
  7. Nu de zuiger langzaam en voorzichtig door de koffie heen drukken.