Draagbare powerbanks: hoe kies je een goede?

Je kent het wel: je bent onderweg naar huis of loopt door de stad op weg naar een afspraak en plotseling is je smartphone dood. Batterij leeg. Scherm op zwart. Je krijgt geirriteerde reacties van vrienden en familie als ze ineens niks meer van je horen. De paniek als je ergens op tijd moet zijn, het adres niet hebt opgeschreven en geen idee hebt waar je bent. Klinkt dit herkenbaar? Tijd om eens te kijken naar draagbare powerbanks. Maar waar moet je op letten?

smartphone charger

Allereerst, er zijn overal powerbanks te koop, voor soms nog geen tientje. Maar powerbanks die niet groter zijn dan een USB stick of een lippenstift hebben vaak maar een capaciteit van ver onder de 10.000 mAh. Daarmee kun je je smartphone nauwelijks 1 x opladen. Als je iets meer besteedt, koop je een grotere powerbank die wel minimaal een capaciteit van 10.000 mAh heeft, zodat je een gemiddelde smartphone ruim 3 keer op kunnen laden en een tablet 1,5 keer.


Snel opladen

Als je ineens met een lege smartphone komt te staan en een powerbank op zak hebt, wil je de telefoon natuurlijk wel snel kunnen opladen. De maximale stroomsterkte (Ampère of A) die een powerbank kan leveren geeft aan hoe snel hij kan laden als het op te laden apparaat daar ook voor geschikt is. Een smartphone laadt standaard met 1A op, en tegenwoordig kan dat steeds sneller. De powerbank zelf kan soms sneller opladen, maar dat hangt af van de gebruikte oplaadbron. ‘Opladen’ zegt iets over de oplaadsnelheid van de powerbank. ‘Ontladen’ geeft aan met welke stroomsterkte de powerbank andere apparaten kan opladen.


Hieronder zijn er drie die in 2018 positief uit de consumententests zijn gekomen.


Onder de 30 euro


Trust Urban Primo Powerbank – 12.500mAh

Als je een doornsee gebruiker bent, is de Trust Urban Primo Powerbank is een goede powerbank. Met de capaciteit van 12.500 mAh kun je een gemiddelde smartphone zo’n 5 keer volledig opladen. Je kunt er zelfs twee apparaten tegelijk mee opladen, want er zijn twee USB aansluitingen van 5V beschikbaar. De powerbank is zelf laad je op via een micro-USB ingang. Met behulp van de blauwe indicatorlampjes kun je zien hoe ver de powerbank zelf is opgeladen. Daarnaast zit er een zaklampfunctie op. Deze powerbank is compact en draagbaar, met een gewicht van 288 gram, niet te zwaar om mee te nemen in de tas. De Trust Urban Primo Powerbank is online te koop bij meerdere webshops voor maximaal €29,99.

Trust Urban Primo Powerbank


Xiaomi Mi Powerbank – 10000 mAh

De solide ogende Xiaomi powerbank is niet klein en licht, maar ziet er ook mooi uit. Er zitten twee uitgangen op, een USB-A uitgang om je telefoon of tablet op te laden en een USB-C uitgang om de powerbank zelf op te laden. Naast de uitgangen zit de powerknop en vier witte led lichtjes. Elk lichtje betekent 25 percent van de capaciteit van de powerbank. Het opladen van de powerbank zelf ligt rond de vijf uur. Het opladen van de smartphone of tablet varieert, maar is een stuk sneller. De Xiaomi Mi Powerbank kost ongeveer 30 euro.

 


Boven de 30 euro


Aukey Dual USB – 30000mAh

Als je vaak of lang onderweg bent, is een powerbank met een hoge capaciteit de uitkomst. De Aukey 30000 mAH Dual USB is een kwalitatief goede powerbank, die met 30.000 mAh de gemiddelde smartphone tot wel 15x volledig kan opladen. Deze powerbank heeft twee USB uitgangen, zodat je twee apparaten tegelijk kan opladen. Eén van deze uitgangen kan je apparaat extra snel opladen met behulp van Qualcomm Quickcharge 3.0. technologie. Deze uitgang heeft een extra hoog maximum aan voltage en amperage. Apparaten die nog geen gebruik maken van Quickcharge 3.0 hebben nog steeds voordeel van de extra hoge output van deze USB port. Het opladen van deze powerbank zelf kan met micro-USB, maar ook met een Lightning kabel (Apple). De Powerknop aan de bovenkant geeft aan hoeveel lading er nog beschikbaar is. De Aukey Powerbank is door zijn grote capaciteit groter en zwaarder dan de meeste andere. Hij is 15 cm lang, 8.4 cm breed, en 2.9 cm dik. De Aukey weegt namelijk zo’n 550 gram. Deze powerbank is een stuk duurder met rond de €59,95, maar dan heb je ook wat.

aukey draagbare oplader