De beste tips om geld te besparen rond Kerstmis

De decembermaand is voor de meeste mensen een tijd van gezelligheid, feestjes en uitgaven, maar het laatste dat je wilt is compleet blut zijn op 1 januari. Geschenken, decoraties, avondjes uit … het hoort allemaal bij het feestplezier, maar de kosten kunnen behoorlijk oplopen. Hier zijn onze toptips om geld te besparen rond Kerstmis.


geld besparen rond kerstmis


1. Zet een kerstbudget vast

De belangrijkste geldbesparende tip voor Kerstmis is, maar soms ook een pijnlijke. Goed kijken naar je banktegoed helpt je doen inzien met hoeveel geld je kunt spelen. Hoeveel geld heb je beschikbaar (rekening houdend met je gebruikelijke uitgaven) en baseer je feestelijke plannen daarop. Als je met Kerstmis wat extra geld nodig hebt, overweeg dan om zelf op wat luxe te bezuinigen, wat extra uren te werken in je studentenbaan of snel extra geld te verdienen door een tijdelijke job aan te nemen.

2. Laat je niet meeslepen door Black Friday

Met alle Black Friday advertenties en andere commercials is het gemakkelijk om te worden meegesleept in de gedachte dat je iets misloopt als je er niet aan meedoet. Al die aanbiedingen! Met de vrolijke kerstsfeer en lichtjes overal kan het verleidelijk zijn om meegesleurd te worden door “speciale aanbiedingen” en “onmisbare deals” voor spullen die je helemaal niet nodig hebt. Je raakt gewend aan het uitgeven van veel geld. Vanwege de cadeaus, de boodschappen, de feestjes en de etentjes. Je pinpas is je beste vriend. Met een beetje budgetadvies en een vleugje creativiteit kun je echter een perfecte feestmaand hebben, zonder je banksaldo te doen kelderen tot ver in de rode cijfers. Wil je deze maand niet te duur maken? Laat je dan niet teveel meeslepen door de shopvreugde.


goedkoop kerst vieren


3. Zet prioriteiten

We willen allemaal een heerlijk kerstdiner, een schitterende kerstboom en de nieuwste gadgets als kado voor Kerstmis, maar als het geld op is, is het op. Vooral als je Kerstmis met een beperkt budget viert, zul je nooit alles kunnen kopen wat je in gedachten hebt, dus pak pen en papier en denk na over wat echt belangrijk voor je is dit jaar. Wat kun je doen om geld te besparen rond kerstmis? En wat wil je absoluut niet missen? Is dat het organiseren van een geweldig feest voor je vrienden? Of het kopen van mooie kado’s voor je familie? Of heb je hoge reis- en verblijfskosten om de kerst met een geliefde door te brengen in het buitenland? Het kan allemaal, als je maar prioriteiten stelt en keuzes maakt.

4. Geef minder uit aan je kerstdiner

Kerstmis zou geen Kerstmis zijn zonder een buitensporige maaltijd met etenswaren die we de rest van het jaar links laten liggen. Dure pate’s, kaasjes, bonbons, luxe broden, bijzondere wijnen, ga zo maar door. En veel daarvan belandt uiteindelijk in de vuilnisbak omdat we teveel hebben gekocht en het niet opkwam. Zonde. Waar gaat het nou uiteindelijk om tijdens de kerst? Ja, lekker eten is iets waar veel mensen van kunnen genieten, maar je kunt het ook simpel houden. Minder ingredienten, minder gangen, etc. Of laat iedereen een gerecht meebrengen om zo de kosten – en de voorbereiding – te delen.

5. Spreek af om dit jaar geen kerstcadeautjes te kopen

Het klinkt oubollig, maar het is waar: als je vrienden of familie echt om je geven, zullen ze het niet erg vinden om het kopen van geschenken dit jaar over te slaan. Zeg nou zelf, veel kado’s zijn overbodig, mensen hebben alles al, of de presentjes vallen niet in de smaak bij de ontvanger. Onder het mom van ‘save the planet‘ en een beetje bewuster leven, zullen de meeste mensen open staan voor het idee om geen kado’s te geven. Dit is uiteraard een effectieve manier om geld te besparen met kerstmis. Of stel voor om allemaal iets te doneren aan een goed doel. Dat is pas een goede kerstgedachte. Kun je daarna onbezorgd en minder blut aan je kerstdiner.