Organiseer je leven met een ‘Bullet Journal’

Weleens een dagboek bijgehouden? Tegenwoordig is het een hele trend en het bijhouden van een ‘bullet journal’ kan je goed helpen bij het ordenen van je gedachten, het plannen van je jaar en een overzicht creëren van wat je wilt bereiken voor jezelf. Toch vinden sommigen het lastig om te beginnen. Je hebt een mooi notitieboek gekocht, een setje pennen. Wat nu? Een talent voor journaling, schetsen en dingen van je afschrijven heeft niet iedereen van nature. Van de gedachte om al die lege pagina’s te moeten vullen kunnen sommige mensen zelfs een beetje in paniek raken, zeker als je niet heel artistiek bent aangelegd. Vandaag een aantal tips om aan jouw eigen dagboek of ‘bullet journal’ te beginnen.


Bullet Journal tips


Waarom een dagboek bijhouden?

Ken je dat gevoel wanneer je hoofd barst en je voelt dat het allemaal een beetje teveel wordt? Journaling kan helpen om de geest te concentreren wanneer je leven onrustig is, je vol zit met ideeën of je de dingen eens goed op een rij moet zetten. Het is een goed hulpmiddel om mentaal gezond te blijven. Schrijf eens op wat je moeilijk vindt momenteel of de dingen die je belangrijk vindt in het leven. Vaak ziet het er opeens veel duidelijker uit als je het op papier voor je ziet.

Journaling kan ook een goede manier zijn om ideeën in een boekje bij te houden, of het nu gaat om een nieuw bedrijfsconcept of om een project waar je aan werkt. Het gebruik van woorden in combinatie met afbeeldingen is een heel krachtig hulpmiddel om iets te visualiseren. Het voelt veel ‘echter’ aan als je ideeën en dromen zwart op wit ziet. Natuurlijk is het bijhouden van een dagboek ook een leuke manier om te ontspannen en een beetje tijd vrij te maken na een drukke dag.

Wat is een Bullet Journal?

Een bullet journal is in veel gevallen een mooi, goed georganiseerd dagboek met maanden en dagen en tijdslijnen getekend in prachtige letters en het bevat meestal een hoop lijstjes (‘bullet points’), met als doel je te houden aan doelen en taken. Lijstjes kunnen van alles zijn, van to-do-lists tot ‘favorieten’. Denk bijvoorbeels aan alles wat je alleen al deze week wilt bereiken. Of lange termijn-doelen. Wat wil je allemaal nog doen voor je 30ste? Het kan tevens een leuke manier zijn om je leven op dit moment vast te leggen, met de dingen die je nu interessant vindt, zodat je het je in de toekomst zult blijven herinneren. Je kunt er illustraties bij maken of afbeeldingen bij plakken, maar je kunt het natuurlijk simpel houden en alleen dingen opschrijven.


bullet journal idee

bullet journal idee


Je hart luchten en dromen visualiseren

Maak je overigens niet al te druk over hoe jouw ‘bullet journal’ eruit ziet. Het hoef geen kunstwerk te worden. Probeer dan ook niet al te hard om die “perfecte, mooie  journal pagina’s” te maken die je online ziet op Pinterest en Instagram. Begin gewoon. Schrijf dingen op, plak wat foto’s in, wat dan ook. Zolang jij er plezier in hebt en het helpt jou je gedachten te ordenen, kun je doen wat je wilt. Niemand hoeft het te zien. Probeer eens wat dingen op te schrijven waar je je dit jaar op wilt concentreren. Plaatsen die je wilt bezoeken, boeken die je wilt gaan lezen. Schrijf lijstjes van de dingen die je iedere maand gedaan wilt hebben, sportieve doelstellingen, studiegoals of misschien gewoon de standaard huishoudelijke taken waar je wat beter op wilt gaan letten.

Meer ideeën voor jouw Bullet Journal

Ideeën zijn eindeloos als het gaat om journaling, en zijn geen regels, dus dit zijn slechts suggesties. Alles waar je blij van wordt, is al een goed begin.

  • Citaten van mensen die je bewondert en jou inspireren
  • Afbeeldingen uit tijdschriften die je inspireren
  • Dingen die je dit jaar wilt bereiken: studie, werk, sport, sparen, etc
  • Een lijst van de dingen waar je blij van wordt
  • Een lijst met je favoriete muziek, boeken, eten, plaatsen, activiteiten
  • Een lijst met mensen van wie je houdt en waar je bewondering voor hebt
  • Redenen om dankbaar te zijn
  • Een affirmatie die je een goed gevoel geeft bij het lezen ervan
  • Ideeen voor een project, business of event
  • Woorden, afbeeldingen en tekeningen waarmee jouw idee tot leven komt