Autorijles, rijexamen en covid, wat zijn de regels?

Je wilt je rijbewijs gaan halen, maar hoe zit dat eigenlijk nu met al die coronamaatregelen? Kun je eigenlijk nog lessen? En als je examen moet doen, mag je rijinstructeur mee in de auto? Wij zetten vandaag de regels op een rijtje voor autorijles, rijexamen en covid.


rijlessen en corona


De regels zijn aangescherpt en leren autorijden gaat dit jaar allemaal een beetje anders. Nou ja, anders, je leert nog steeds net als normaal gesproken een auto goed besturen, inclusief de bijzondere verrichtingen als achteruit inparkeren en de hellingproef. Nee, helaas, die zijn niet geschrapt. Wat is er dan wel anders nu?

Coronamaatregelen theorie-examen auto

Allereerst het theorie-examen. Natuurlijk staat gezondheid voorop, dus als je geen ziekteverschijnselen hebt, en ook je huisgenoten gezond zijn, dan mag je gewoon een CBR-gebouw binnenstappen. Ook moet je niet korter dan 10 dagen geleden in een gebied geweest zijn waar op dat moment code-oranje gold. In elk CBR-gebouw draag je een mondkapje. Die zijn beschikbaar bij de ingang van het CBR-gebouw.

Heb je al eerder theorie-examen gedaan? Dan blijft deze langer geldig wanneer de geldigheid van je theorie-examen verliep in de periode van 16 maart tot en met 31 mei 2020. Het theorie-examen is geldig tot en met 30 november 2020. Ook als de geldigheid van uw theorie-examen verliep of verloopt in de periode 1 juni tot en met 31 december 2020, dan is je theorie-certificaat nog geldig tot en met 31 maart 2021.

Praktijkexamen coronamaatregelen

Het CBR wil graag dat je niet eerder dan 15 minuten voor je examen naar de parkeerplaats van het CBR te komt. De auto moet namelijk even goed gelucht worden, voordat de volgende examenkandidaat erin mag stappen. Dat helpt tegen verspreiding van het virus.

Het CBR eist dat zowel jij als je instructeur de rijlessen hebben gedaan met mondkapje op in de lesauto. Dit is sinds 19 oktober 2020 een voorwaarde om bij het CBR rijexamen te doen. Heb je dit na 18 oktober 2020 tijdens de rijlessen niet gedaan, dan stelt het CBR je rijexamen uit.

Meerijden rijinstructeur tijdens praktijkexamen

Om alle gezondheidsrisico’s voor medewerkers, klanten en instructeurs zoveel mogelijk uit te sluiten mogen rijopleiders voorlopig niet meerijden tijdens het praktijkexamen. Voor sommige examenkandidaten is dit jammer, omdat het meerijden van een instructeur vaak betekent dat je je meer op je gemak voelt, maar ook dat je opleider precies ziet wat je goed en fout hebt gedaan tijdens het examen. Je rijinstructeur mag wel aanwezig zijn bij het eindgesprek. Dat gesprek gebeurt buiten bij het voertuig. Daarbij houdt iedereen anderhalve meter afstand van elkaar.