• Home >
  • Blog >
  • Alleen op reis: de voor- en nadelen

Alleen op reis: de voor- en nadelen

14 april 2019

Weleens alleen op reis geweest? Misschien niet je eerste keus, maar af en toe in je leven kan het voorkomen dat iedereen al plannen heeft of jij op dat moment de enige vrijgezel bent in je vriendenclub. Thuisblijven dan maar? Nee hoor, ga lekker alleen op vakantie! Het voelt misschien even gek in het begin als je dit voor het eerst doet, maar voor de meeste mensen die het proberen is het een heel bijzondere, leerzame ervaring.
alleen op reis

Waarom alleen op reis? De voordelen:

Alleen op reis gaan heeft flink wat voordelen, maar het is niet voor iedereen. Toch kan het kan je horizon verbreden, je zelfvertrouwen opkrikken en je weerbaarder maken doordat je in je eentje oplossingen moet zien te vinden voor de dingen die je tegenkomt onderweg. Dat is al een goed begin. Wat zijn de overige voordelen?

Je hebt volledige vrijheid

Allereerst: je hoeft met niemand rekening te houden, je hebt volledige vrijheid. Geen eindeloze discussies over activiteiten, bestemmingen, waar te gaan eten die dag of wel of niet die berg beklimmen. Heb je ergens zin in, dan kun je daar zelf voor kiezen. Een tijdje met alleen jezelf en je gedachten doorbrengen kan soms heel positief uitpakken. Echt even weg van alles en iedereen en je gedachten op een rij zetten, of nieuwe inspiratie opdoen door nieuwe ervaringen en contacten. Zulke absolute vrijheid heb je misschien niet meer zo gemakkelijk over een aantal jaren wanneer je een drukke baan hebt en misschien een gezin gaat stichten. Maak er gebruik van.

Je maakt sneller contact

Ten tweede is het vaak veel makkelijker om nieuwe mensen te leren kennen wanneer je alleen reist. Ga je overnachten in hostels of jeugdherbergen, dan is het een eitje om met nieuwe mensen in gesprek te raken en vrienden te maken van over de hele wereld. Ben je met de geliefde op vakantie, of een vriendengroep, dan gebeurt dat vaak niet omdat mensen denken dat je geen behoefte hebt aan nieuwe contacten (wat dan meestal ook wel zo is).

Je kunt zelf je budget in de gaten houden

Hoe vaak gebeurt het niet dat er onenigheid ontstaat over hoeveel geld er wordt uitgegeven aan bepaalde dingen? Je bent met een groep vrienden op vakantie en er wordt een pot gemaakt. Maar ja, dan wil de één graag wijntjes drinken en de ander geeft liever iets meer uit aan lekker eten. Of de één vindt het prima te slapen in een zaal met stapelbedden in een hostel, maar een ander wil toch liever logeren in een privékamer. Het kan nogal eens wat sores en verwarring opleveren wanneer het over geld en ieders verwachtingen gaat. Ben je alleen? Dan beslis jij.
alleen op reis

Waarom alleen op reis? De nadelen:

Zitten er ook nadelen aan alleen reizen? Natuurlijk. Het is ook niet iedereen's cup of tea. Sommigen vinden het gewoon helemaal niet gezellig of voelen zich onveilig alleen.

Alleen is ook maar alleen: eenzaamheid

Als je niet graag in je eigen gezelschap verkeert is alleen reizen nogal een ding. Het kan voorkomen dat je de hele dag niemand spreekt, behalve twee woorden met de verkoopster bij de bakker en de treinconducteur die je kaartje knipt. Misschien vind je het sowieso moeilijk om op vreemden af te stappen voor een praatje. Kun je dat aan? Alleen op vakantie gaan vergt een zekere moed en zelfvertrouwen. Je kunt je soms wat ongemakkelijk voelen als je alleen in een cafeetje zit met je lunch. Ook kun je het gaan missen om ervaringen te delen met een reisgenoot, zeker als je op hele bijzondere plekken komt en gewoon even je enthausiasme wilt delen met iemand die er ook van staat te genieten.

Mogelijk hogere kosten

Hoewel we net uitlegden dat je niet met het gezeur van een gezamenlijke pot te maken hebt als je alleen reist, kan een pot ook voordelen hebben. Boodschappen doen voor twee betekent dat je de kosten deelt. Een hotelkamer is ook goedkoper als je met z'n tweeën reist. Ga je met de auto? Dan deel je ook de benzinekosten.

Het kan soms onveiliger zijn

Het ligt er maar net aan waar je besluit naartoe te gaan, maar in je eentje reizen kan natuurlijk onveiliger zijn dan met iemand anders erbij. Denk daarbij niet alleen aan 's avonds in het donker door een vreemde wijk lopen met kans op beroving of erger, maar ook bijvoorbeeld aan het vallen tijdens een bergwandeling en hulp nodig hebben. Met gezond verstand kom je een heel eind, maar alleen reizen vergt vaak een beetje meer alertheid.

Tips voor alleen reizen

Hier zijn wat tips voor als je alleen op reis gaat en je alvast wat voorbereidingen wilt treffen.

Maak een plan en een programma

Als je (voor het eerst) alleen op reis gaat is het een goed idee om vantevoren een plan te maken. Welke plekken ga je bezoeken, wat wil je zien en doen, etc. Als je een georganiseerd programma voor jezelf hebt voorbereid, dan voel je je al direct een stuk zekerder. Je weet waar je naartoe gaat en hebt concrete plannen voor hoe je je tijd gaat doorbrengen. Bouw wellicht een beetje flexibiliteit in voor het geval je leuke mensen ontmoet die je uitnodigen om een dag met hen op trekken.

Neem een boek mee in je dagelijkse rugtas

Je kunt natuurlijk de hele dag op facebook gaan zitten scrollen, maar dat kan behoorlijk duur gaan worden qua data. Voel je je opgelaten alleen op een terrasje of in een restaurant? Neem een boek mee. Zo zit je niet leeg voor je uit te staren tijdens het eten en voel je je ook niet zo bekeken (hoewel je meestal echt niet de enige bent alleen - relax).

Meld je aan voor een talencursus of vrijwilligersproject

Ga je langer weg dan een weekend of een weekje? Dan kan alleen reizen best een beetje eenzaam zijn. Het is dan wellicht een idee om iets te gaan doen tijdens je reis. Ga bijvoorbeeld een week op intensieve Spaanse les in Sevilla en combineer het met het bezoeken van wat andere steden. Of meld je aan voor wildlife vrijwilligersproject in Thailand en ga Engelse les geven en olifanten verzorgen. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt het ook weer op je CV zetten. Maak er wat moois van.  

Gerelateerde berichten