Waarom je niet aan Black Friday mee moet doen

De feestdagen komen er weer aan. De Black Friday deals vliegen je om de oren, met de ene aanbieding nog aantrekkelijker dan de andere. Heb jij al last van FOMO? Kun je niet wachten om dit weekend naar de winkels te rennen? Maar waarom zou je hier eigenlijk aan mee moeten doen? Wel leuk hoor, al die kortingen, maar is het wel zo’n goed idee om al je held te spenderen die laatste week van november, uit angst dat je iets misloopt? Hier een aantal redenen om niet mee te doen aan Black Friday. Want die zijn er ook.


black friday nadelen


1. Je spekt alleen de kas van de grote bedrijven

Gadgets van de Mediamarkt, spullen van Bol en Amazon, als je tijdens Black Friday hier je geld uitgeeft, draag je niets bij aan de lokale economie. Zeker dit jaar hebben kleine ondernemers het zwaar om hun hoofd boven water te houden, en opboksen tegen de multinationals is natuurlijk onmogelijk als je maar een klein marketingbudget hebt. Bedenk je de volgende keer als je inkopen doet, of je hetzelfde product ook kunt kopen bij die winkel op de hoek. Als je een kleine ondernemer steunt, steun je niet alleen dat bedrijf, maar zorg je er ook voor dat het geld binnen jouw woonplaats blijft, of in elk geval in kleine kring. De winkelier betaalt er op zijn of haar beurt de groenteboer weer mee, of de kapper, of de pianoleraar van de kinderen. Waar het geld van Amazon in verdwijnt; nou, jij mag het zeggen. Kijk dus eens om je heen naar leuke kleine ondernemers die mooie producten verkopen. Misschien een boekwinkel, een wijnhandel, een ontwerper op Etsy, of een kledingboetiekje in jouw straat.


anti black friday


2. De aanbiedingen van Black Friday zijn vaak schijn

Nu 50% korting! 70%! Weet je wat, neem het gewoon gratis mee! Dat klinkt allemaal wel heel aanlokkelijk, toch? Bedenk je echter wel dat de meeste van die kortingen speciaal bedacht zijn voor Black Friday en dat de originele prijs vaak helemaal niet zo hoog lag als ze je willen doen geloven. Bedenk je ook dat wanneer ze een kledingstuk voor zo weinig kunnen aanbieden…hoeveel winst zit er dan nog op? En nog belangrijker: wie heeft het eigenlijk geproduceerd voor een veel te laag salaris? Wil je daar aan meedoen? Al die kortingen zorgen er ook nog eens voor dat je vaak meer koopt dan je van plan was. Dus uiteindelijk geef je nog steeds hetzelfde uit.

3. Hoeveel junk heb je eigenlijk nodig?

Voordat je op een holletje naar de winkel rent om kleding, gadgets, en andere spullen in te slaan, vraag je eens af waarom je die extra dingen allemaal nodig hebt. Wil je dingen kopen, alleen omdat je het gevoel hebt Black Friday aanbiedingen mis te lopen? Of heb je echt enorm behoefte aan dat product dat je het gespot? Een kerstkadootje kopen voor je ouders of je oma, dat is lief, maar al die andere dingen voor jezelf? Als je op kamers woont of in een kleine studio, heb je toch meestal maar weinig bergruimte. En die kledingkast puilde ook al uit. Bewuster winkelen is een goede gewoonte, waar steeds meer mensen over na gaan denken. Niet alleen vanuit het oogpunt van je studentenportemonnee, maar ook omdat het gewoon een goed gevoel geeft niet mee te doen aan de hebberigheid van mensen tijdens Black Friday. Wees een trendsetter, geen volgeling.