Vijf tips voor je eerste sollicitatiegesprek

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? Je bent bijna afgestudeerd of al een tijdje en je bent nu op zoek naar een baan. Na eindeloos brieven en CV’s de deur te hebben uitgedaan, ben je nu dan eindelijk uitgenodigd op gesprek. Hoe pak je dat aan? Hoe krijg je die baan?


tips voor sollicitatiegsprek


Zoek dingen uit over het bedrijf

Jij bent uitgenodigd door het bedrijf, dus ze zijn geĆÆnteresseerd in jouw als potentiĆ«le werknemer. Dit betekent echter niet dat ze alleen maar vragen over jou gaan stellen. Wat weet jij eigenlijk over hen? Een bedrijf wil weten hoe jij binnen hun cultuur past en of je interesse hebt in waar zij voor staan. Neem daarom de tijd om meer te weten te komen over het bedrijf waar je bij solliciteert. Online kun je vaak al heel wat vinden. Je wordt mogelijk gevraagd wat je weet over de organisatie, dus bekijk hiervoor de ‘About us’ / ‘Over ons’ – pagina op hun website. Google ook nieuwsartikelen over het bedrijf voor recente ontwikkelingen. Misschien hebben ze prijzen gewonnen of werken ze aan bijzondere projecten. Vergeet ook vooral niet de LinkedIn pagina’s van de personen die je gaan interviewen. Check ook de sociale media van het bedrijf om een indruk te krijgen van waarmee ze op dit moment bezig zijn.

Meer informatie over de baan

Kom zo veel mogelijk te weten over de baan waarop je solliciteert en stel jezelf dan de vraag: “Waarom ben ik de meest geschikte persoon hiervoor?” Ken je iemand die bij het bedrijf werkt? Vraag hen over de desbetreffende functie, en ook het interviewproces en het bedrijf. Hoe meer je weet over de baan, hoe gemakkelijker het zal zijn om vragen te beantwoorden over waarom ze nou juist jou zouden moeten kiezen.

Oefen het interview

Bereid je voor op typische vragen en antwoorden van sollicitatiegesprekken en oefen deze door ze hardop uit te spreken in je kamer. Het liefst voor de spiegel! De eerste keer voelt dit ongemakkelijk, maar na een paar keer komen de zinnen er vloeiend en zelfverzekerd uit, zonder aarzelen. Je merkt zo ook of een antwoord goed klinkt of dat je het misschien iets anders moet formuleren. Tijdens het echte gesprek ga je hier enorm veel aan hebben.

Draag gepaste kleding

Over het algemeen is een mooi pak of jasje, een nette broek of rok en een overhemd de veiligste keuze wanneer het gaat om kleding voor een sollicitatiegesprek. Ook dit kun je vantevoren uitzoeken over een bedrijf. Wat draagt de rest? Als het een werkgever is waar al het personeel gewoon in spijkerbroek en t-shirt rondloopt, dan is een driedelig pak met stropdas misschien wat overdreven. Dit zal mogelijk al bij binnenkomst een indruk afgeven dat je niet zo goed je huiswerk hebt gedaan. Dan kun je er bijvoorbeeld beter voor kiezen om alleen een jasje te dragen op een nette spijkerbroek, zonder das (voor mannen), en een een iets informeler jasje, nette bloes en broek of simpel jurkje voor vrouwen. Ga je wel voor een baan bij een bedrijf waar mensen in pak lopen, pas je kleding hier dan uiteraard ook op aan.

Bereid je reis goed voor en kom niet te laat

Weet waar je naartoe gaat voor het interview. Je bent al nerveus genoeg waarschijnlijk vantevoren, dus maak het jezelf makkelijk en print de routebeschrijving uit, schrijf op welk openbaar vervoer je moet hebben en op welk adres het kantoor zit. Het laatste wat je wilt op zo’n dag is zenuwachtig op je telefoon te zitten zoeken waar je precies naar toe moet. Zorg ervoor dat je niet verdwaalt en mooi op tijd of – beter nog – een paar minuten te vroeg. Succes!

Lees ook: Afgestudeerd of een bijbaan zoeken? Vijf tips voor een uitstekend CV