Vijf goedkope tips om je kamer op te knappen

Zin om je kamer op te knappen? Is het er te klein, te vol, te rommelig? Zijn de meubels saai? Misschien heb je zin in een totale metamorphose? Je kamer opknappen hoeft niet veel geld te kosten en in een paar dagen tijd kun je heel wat verandering teweeg brengen. Hieronder een rijtje tips en ideeën om je kamer in een handomdraai een nieuwe look te geven.


kamer op te knappen


1. Gooi dingen weg

Ja, dit is misschien de minst populaire tip, maar het woont direct een stuk fijner als je niet overal losse spullen hebt liggen. Te veel prullaria in de vensterbank? Houd alleen waar je echt waarde aan hecht. Je hebt geen tien fotolijstjes nodig. Een stapel administratie op je keukentafel? Gooi weg wat je niet nodig hebt, maak een stapeltje dat je nog moet betalen/afwerken en doe de rest in je administratiemap. Losliggende dingen zoals kabels, pennen, paperclips? Zet een paar bakjes op je bureau voor dit soort dingen. Als je de vloer zoveel mogelijk vrijlaat, oogt je kamer rustiger en opgeruimder. Opruimen kost bovendien helemaal niets.


2. Fris je muren op met verf

Heb je een vrij weekend en zin om de handen uit de mouwen te steken? Schilderen is een simpele manier op je kamer op te knappen. Koop een grote pot verf en schilder de muren. Wit is altijd goed en niet duur om aan te schaffen. Is je kamer niet zo groot, kies dan lichte kleuren uit om het rustig te houden. Het beste is om alle meubels uit je kamer te zetten om verfspatten te voorkomen op je bank en stoelen, maar kan dit niet, zet dan alles in het midden met een groot laken erover ter bescherming. Uiteraard dek je de vloer ook goed af met plastic of oude lakens en gebruik je schilderstape op de kozijnen en plinten af te plakken.


3. Koop een ‘nieuw’ tweedehands meubel

Ben je zat van je IKEA kast, dat doorgezakte leren bankstel of die muffe afgedankte fauteuil die je meekreeg van je tante? Ga eens shoppen bij de kringloopwinkels om zo je kamer op te knappen. Probeer door de kleur of het materiaal heen te kijken, want je kunt er zelf misschien iets heel leuks van maken met een beetje fantasie. Een eikenhouten kastje pimp je op met een knalkleur verf als blikvanger in die pas geschilderde witte kamer van je. Van een setje eetkamerstoelen kun je de zittingen makkelijk overtrekken in een leuke stof. Zie je een leuk bankje? Als de stoffering niet zo mooi meer is maar de vorm nog prima, kun je online tegenwoordig betaalbare bankhoezen kopen in allerlei kleuren. Een simpel plaid doet natuurlijk ook wonderen. Een paar nieuwe gekleurde kussens erop en het ziet er als nieuw uit.


stoelen opnieuw bekleden

Keukenstoeltjes bekleed je gemakkelijk zelf. De zitting en rugsteun schroef je eraf en vervolgens trek je deze opnieuw over in een stof naar keuze, met behulp van een nietpistool. Kijk op de VTwonen Youtube tutorial hoe je dat doet.


4. Vervang je gordijnen

Hingen er in jouw kamer nog gordijnen van de vorige bewoner? Perfect als die in jouw smaak zijn. Maar misschien zijn ze inmiddels twintig jaar oud, verkleurd in de zon, stoffig en maken ze de kamer er niet mooier op. Tijd om je kamer op te knappen met iets nieuws. Gordijnen kunnen je kamer er ook weer heel anders uit laten zien. In een kleine kamer kun je zware gordijnen beter vervangen door wat minimalistischer rolgordijnen (verduisterend als je er ook moet slapen). Heb je hele hoge, grote ramen, dan staan simpele lange witte gordijnen wel weer heel mooi. Een set witte gordijnen koop je goedkoop bij IKEA. Rolgordijnen kun je bij diverse winkels gemakkelijk op maat bestellen.


kamer op te knappen

Rolgordijnen zorgen voor meer licht overdag dan wanneer gordijnen aan weerskanten langs het kozijn vallen.


5. Koop een kamerplant

Kamerplanten en studenten, gaan die samen? Wel als je de juiste plant koopt. En een mooie groene plant laat een kamer er direct prettig, fris en volwassen uitzien. Een cactus is zo’n beetje onverwoestbaar, maar misschien niet zo gezellig. Goede planten voor studenten op kamers zijn de sansevieria, de monstera plant (gatenplant) en de yuca bijvoorbeeld.