Studentenverenigingen overspoeld door aanmeldingen vanwege corona

Heb jij je al aangemeld bij een studentenvereniging? De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), die 48 Nederlandse studentenverenigingen vertegenwoordigt, ondervond dat fors meer studenten dit academisch jaar lid willen worden. Deze zomer zijn al 15.200 aanmeldingen geteld, terwijl het er een jaar geleden zo’n 10.000 waren. Het Gronings Studentencorps Vindicat telde dit jaar 900 aanmeldingen, voor 450 plaatsen. Waar is er aan de hand?


studentenverenigingen corona


Volgens de LKvV is er meer interesse in studentenverenigingen door de coronamaatregelen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar een collegejaar met weinig fysieke colleges maakt het nu eenmaal moeilijker om nieuwe mensen te leren kennen en een netwerk op te bouwen. Sociaal contact is essentieel tijdens je studentenleven, voor gezelligheid, vriendschappen, maar ook saamhorigheid en hulp tijdens de studie zelf. Zonder lessen in de klas, moet je die ergens anders zoeken. En dan is er nog het feit dat je meestal sneller een kamer kunt vinden als je bij een studentenvereniging zit. Want de kamernood, die bestaat ook nog gewoon.

Eenzaamheid neemt toe door coronamaatregelen

Wanneer je net op kamers gaat in een nieuwe stad, kan het best eenzaam zijn in het begin, vooral als vrienden van je middelbare school allemaal uitwaaieren naar andere steden en studies. De een maakt heel gemakkelijk vrienden, de ander heeft daar meer moeite mee. De coronamaatregelen hebben het hele jaar al voor meer depressie en isolement gezorgd in verschillende lagen van de maatschappij, en onder studenten is dat niet anders.

Een andere reden voor de toename in aanmeldingen is ook dat de beruchte ‘ontgroening’ in veel gevallen een stuk milder is dit jaar, of helemaal is komen te vervallen.┬áDe kennismakingstijd en ontgroening zijn voor veel studentenverenigingen door corona dit jaar afgelast. Voor eerstejaars voor wie de ontgroening een heikel punt was en een reden om zich niet aan te melden, was de afwezigheid ervan nu juist een buitenkansje.

Wat doen studentenverenigingen nog in tijden van corona?

Verenigingen proberen nog zo veel mogelijk activiteiten te organiseren, vaak in kleinere groepen en met strenge regels. Er moeten toch jaarclubs gevormd worden. Toch liggen de verenigingen sinds de start van het collegejaar onder een vergrootglas, omdat het aantal besmettingen onder studenten toeneemt. En dit ondanks dat borrels inmiddels onder strikte voorschriften plaatsvinden. De anderhalve meter afstandsregel, het noteren van gegevens, desinfecteren van handen en aan tafel blijven zitten, zijn allemaal aanpassingen die zijn gemaakt om besmettingen te voorkomen. Bij sommige verenigingen werken ze zelfs in shifts: studenten komen borrelen op bepaalde tijdstippen. En op tijd naar huis. Bij dronkenschap vergeet men namelijk nogal eens dat je elkaar niet om de hals moet vliegen in tijden van corona. Met de strengere maatregelen die vanaf half oktober van start gaan, zullen de regels voorlopig nog verder worden aangescherpt. Dat wordt borrelen met een mondkapje op.