• Home >
  • Blog >
  • Schoonmaaktips voor je studentenhuis

Schoonmaaktips voor je studentenhuis

19 augustus 2019

Ergernis nummer 1 in een studentenhuis? Schoonmaken! En vooral: wie van je huisgenoten dit te weinig doet. Daarom hier de beste schoonmaaktips voor je studentenhuis. Veel studenten die voor het eerst op kamers gaan zullen er aan moeten wennen dat schoonmaken onderdeel wordt van je wekelijkse routine. Deed je moeder dit altijd voor je, dan zul je nu toch echt zelf de handjes uit de mouwen moeten gaan steken om je woonruimte een beetje fris te houden, en vooral ook goede vrienden te blijven met je huisgenoten. Wat zijn de basisdingen die je echt niet kunt laten liggen om je huis schoon te houden?


schoonmaaktips voor je studentenhuis
Ben jij een schoon en net type? Hoe zit dat met je huisgenoten? Ga wonen in een studentenhuis of gedeeld appartement en je zult het al snel ontdekken! De realiteit van het samenwonen met vrienden kan lastiger zijn dan je zou verwachten. Vrienden waarvan je dacht dat ze netjes zouden kunnen zijn, blijken dat niet te zijn, en sommige huisgenoten lijken gewoon nooit thuis te zijn! Dus hoe kun je drama voorkomen als het gaat om het leefbaar houden van gemeenschappelijke ruimtes?

Tip 1: Clean as you Go

Iedereen weet dat tijd geld is, en studenten hebben meestal geen van beide! Maar als het gaat om schoonmaken, is het belangrijk om de gouden regel te handhaven: maak viezigheid gewoon direct schoon. Ruim gemorste vlekken of vlekken op zodra ze zich voordoen. Dit geldt voor aangekoekte voedselresten, kalk, schimmel of wat dan ook voor vlekken en viezigheid. Hoe langer je wacht met schoonmaken, hoe lastiger het is. Door snel rommel op te ruimen en hierin consequent te zijn, zul je op de lange termijn tijd besparen.

'Automatiseer' het schoonmaken:

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om het reinigingsproces te helpen automatiseren - zoals het gebruik van toiletblokken (zo houd je de wc-pot fris telkens wanneer het toilet wordt doorgespoeld), sprays die geur vrijgeven om vervelende geuren te neutraliseren, of het in de week zetten van vlekken voordat ze permanent worden. Bewaar schoonmaakproducten en doekjes op gemakkelijk toegankelijke plaatsen, in plaats van ze te verbergen - zo herinner je jezelf en je huisgenoten eraan om aanrecht, of rond wastafels, douche en bad regelmatiger schoon te vegen. Dan kan niemand zeggen dat ze 'niets konden vinden' om iets op te ruimen!

Tip 2: Maak een schoonmaakrooster

Om de taken eerlijk te verdelen en iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid te laten nemen in het schoonhouden van de woonruimte, is het goed om een schoonmaakrooster in te stellen. Zo ziet iedereen wat er dagelijks en wekelijks gedaan moet worden en hoef jij niet als enige steeds die wc-rollen aan te vullen. Hang dit ergens op zodat iedereen het kan zien. Je kunt het ook elektronisch delen met een app zoals Google Drive of Dropbox. Spreek af dat iedereen individueel verantwoordelijk is voor het onderhoud van zijn eigen kamer en andere opslagruimten die misschien privé zijn. Maak een lijst van alle taken die moeten worden gedaan om de gemeenschappelijke ruimtes (de keuken, badkamer, woonkamer en gangen) schoon te houden.

Wees specifiek!

In plaats van je rota te vullen met algemene taken zoals 'maak de keuken schoon', kun je klusjes onderverdelen in kleinere taken zoals: ‘dweil de keukenvloer’ of ‘maak de koelkast schoon’. Op die manier lijkt schoonmaken niet zo'n gigaklus waar je als een berg tegenop ziet. Vergeet taken aan te wijzen voor specifieke dagen - niemand wil verantwoordelijk worden gehouden voor het niet stofzuigen van de gangen op dinsdag, als er die dag een essay-deadline was! Roteer in plaats daarvan de verantwoordelijkheden wekelijks. Vergeet niet om uit te vinden op welke dagen afval en recycling worden verzameld en noteer dit op het rooster. De persoon die verantwoordelijk is voor het buitenzetten van de vuilnisbakken zal zijn taak op een specifieke dag moeten doen. Klik hier voor een handig voorbeeld van een schoonmaakrooster.
schoonmaaktips voor studentenhuis

Tip 3: Schoonmaaktips voor gedeelde woonruimtes

Hier zijn enkele specifieke reinigingstips voor de belangrijkste taken op je schoonmaakrooster: De badkamer
Houd de ruimte vrij van rondslingerende spullen. Vraag iedereen om toiletartikelen op hun kamer te bewaren of manieren te vinden (kasten of hangmanden en zakken) om oppervlakken vrij te houden van flessen en potten. Op deze manier zijn er minder plaatsen waar zich vuil kan ophopen en kunnen oppervlakken gemakkelijker worden schoongemaakt.
Het toilet
Moedig iedereen aan om de toiletborstel te gebruiken - hij staat er niet voor niets! Gebruik een toiletreinigingsproduct zoals Domestos Bleach om de toiletpot schoon te maken - en vergeet niet om de vloer rond het toilet te reinigen, anders wordt het snel de meest walgelijke plek in het hele huis.
Keukenoppervlakken
Moedig iedereen aan om eten en serviesgoed in hun eigen kasten te bewaren en niet op de oppervlakken om het schoonmaken te vergemakkelijken.
Afwassen
Laat vuile vaat niet ophopen - het is vervelend voor anderen en stinkt. Week gerechten in warm water met een afwasmiddel om het schoonmaken gemakkelijker te maken, maar laat ze niet te lang staan, anders wordt het water slijmerig.
De koelkast
Stel het in als een regel dat degene die verantwoordelijk is voor het schoonmaken van de koelkast beschimmeld of verrot eten mag weggooien.
De oven
Sla deze taak niet over, hoewel je het maar één keer per maand hoeft te doen. Hetzelfde geldt voor de magnetron - zorg ervoor dat gemorste vloeistoffen worden opgeveegd zodra ze zich voordoen.
De wasmachine
Laat was niet in de machine liggen, want zo krijg je schimmel. Je vrienden zullen zich eraan ergeren en de machine kan zelfs beschadigd raken. Houd een wasmand naast de machine en maak er een huisregel van om gewassen wasgoed uit te laden zodra de cyclus is afgelopen.
Afval
Houd indien mogelijk vuilnisbakken bij de voordeur, zodat je ze eerder kunt legen als je eropuit gaat.
Stofzuigen
Denk eraan om elke keer dat je je eigen kamer schoonmaakt, ook even een snel rondje rond gemeenschappelijke ruimtes te doen.

Gerelateerde berichten