Regel een snelle internet-verbinding in je studentenhuis

Een snelle internetverbinding in je studentenhuis is belangrijk wanneer je op kamers gaat wonen. Niemand wil tegenwoordig meer zonder snelle Wifi zitten en je wilt niet je databundel hoeven gebruiken wanneer je thuis bent. Wat zijn de opties?


Kabel internet

Wonen in een studentenhuis met anderen betekent dat er gedeeld moet worden, ook als het om internet gaat. In een studentenhuis zit vaak maar één telefoonaansluiting voor VDSL en één kabelaansluiting voor kabelinternet. Glasvezel is er vaak niet, dus kabelinternet is dan vaak de oplossing. Wel wat duurder, maar stukken sneller dan VDSL over de telefoonlijn. De router die de provider erbij levert is altijd al in staat meerdere gebruikers te bedienen, zowel met een kabel als via Wifi. Een ‘switch’ achter de router kan ervoor zorgen dat meer dan één PC bedraad aangesloten kan worden. Het kost een paar tientjes extra, maar dan heb je wel 8 extra bedrade aansluitingen.

student met laptop

Wifi Mesh netwerk

Wil je echt het beste en snelste netwerk in jouw studentenhuis, dan kun je kiezen voor een Wifi Mesh netwerk. Mesh sets kosten wel meestal tussen de 200 en 300 euro, dus overleg goed of iedereen hier behoefte aan heeft en er geld aan wil uitgeven. Zo’n set bestaat een set uit 3 of meer losse Wifi routers die je door je hele huis kunt plaatsen, bij de aansluiting zelf en dan op iedere verdieping. De routers maken verbinding met elkaar en zorgen voor één dekkend netwerk op maximale snelheid. Meestal kun je via een app het netwerk instellen, zodat je alle gebruikers een stukje bandbreedte kunt toekennen en niet iemand veel meer gebruikt dan een ander. Dit houdt het gebruik mooi in balans en zo voorkom je conflicten tussen huisgenoten.

Wifi-repeaters

Een goedkopere, maar minder effectieve manier is om te kiezen voor de normale router die je van de provider krijgt, aangevuld met Wifi-repeaters. Helaas halveren deze vaak de snelheid. Ze kunnen namelijk niet tegelijkertijd zenden, ontvangen en verbinding houden met je hoofd-router.

gaming consoles

Ethernetkabels

Dan is er nog de mogelijkheid om een aantal ethernetkabels door het huis aan te leggen en daar een extra Wifi-router op aan te sluiten. Zeker als je PC of game-consoles gebruikt, heb je de meest stabiele en snelle verbinding door via een internet kabel te werken.

Binge watchen en Netflixen

Ben je een Netflix en Videolandkijker? Via een smart-tv, een Apple TV kastje of Chromecast kun je dit gemakkelijk doen. Het kijken van Netflix kost uiteraard wel bandbreedte per kijkende gebruiker. Dit is niet het geval bij ‘normaal’ tv kijken. Hoe sneller de verbinding in jouw huis, hoe minder kans er is op storing tijdens het binge watchen van je favoriete Netflixserie.

Als je kiest voor kabelinternet, dan krijg je daar automatisch ook digitaal de basis-zenders bij die je gewoon op je tv kunt bekijken via een COAX-kabel. Daar heb je dus geen losse tv-ontvanger voor nodig. Met een VDSL pakket moet je per tv een losse tv-ontvanger huren, wat prijzig kan zijn.