Maak je appartement duurzamer met deze tips

Duurzamer wonen is niet alleen beter voor het milieu, het is ook beter voor je portemonnee. Hiervoor aanpassingen doen aan je woning is dan ook geen slecht idee. Aanpassingen doen aan je huis is echter niet alleen voor mensen die een koopwoning bezitten, ook als je huurt kun je dingen energiezuiniger maken. Wij hebben vandaag wat tips voor je om jouw eigen kamer, studio of appartement duurzamer te maken.


duurzamer wonen tips


Wees je bewust van je energiegebruik

Je leverancier kan nog zo goedkoop zijn, als jij de hele dag alle lichten laat branden, dan gaat dat niet veel uitmaken. Door de verwarming een graad lager te zetten gaat je gasverbruik al met 7% omlaag. Koud? Trek een trui aan. De verwarming uitzetten als je naar bed gaat of de deur uit bent, helpt ook. Laat ook niet al je apparaten op stand-by staan, zoals computers, speakers of TV’s. Hierdoor ‘lekt’ er veel elektriciteit weg zonder dat je er gebruik van maakt. Je bewuster zijn van lichtknopjes, schakelaars en thermostaten kan je heel wat geld en energie schelen! Zo ga je een stuk duurzamer wonen en bespaar je ook nog tientallen euro’s per maand op je energiekosten.


Energieleverancier kiezen: goedkoop of groen?

Bewuster en duurzamer wonen gaat niet alleen over geld besparen, het gaat over ‘groene’ energie, met andere woorden stroom die is opgewekt door bijvoorbeeld windenergie. Als jij bewuster wilt leven, kies dan niet direct de goedkoopste aanbieder, maar zoek ook naar een leverancier die groene stroom levert. Online energie vergelijken kan je hierbij helpen. Het is tegenwoordig helemaal niet meer zo duur om een energiecontract af te sluiten met groene stroom.


Isoleer je kamer of studio met deze tips

Professioneel isoleren kost een hoop geld en dat is niet weggelegd voor een student of huurder van een studioappartement. Weet je dat je echter veel dingen kunt doen die voor een betere isolatie zorgen, zonder dat het veel geld kost? Hier zijn een aantal tips om duurzamer te wonen:

  • Doe de gordijnen dicht zodra het avond is. Zo houdt je de warmte binnen. Via de ramen gaat er namelijk veel warmte verloren.
  • Heeft jouw woning oude ramen of ramen met enkel glas? Breng een isolatiefolie aan om de isolerende functie van je glas te verhogen. Bovendien voorkomt deze folie condensvorming.
  • Vul gaten en kieren. Via de ramen kan veel warmte ontsnappen. Zorg ervoor dat kieren en gaten rond de ramen van je kamer goed afgedicht zijn. Breng tochtstrips aan als je voelt dat er via kieren koude lucht binnenkomt.
  • Zorg ervoor dat de kieren rond en onder de deur goed afgedicht zijn. De randen rond de deur kan je volledig afdichten door het aanbrengen van tochtstrips. Om de deur onderaan af te dichten tegen koude en tocht bestaan er verschillende soorten tochtrollen en strips voor de drempel.
  • Voorkom warmteverlies achter radiatoren. Via de buitenmuur ontsnapt warmte vanaf je radiatoren. Door radiatorfolie aan te brengen weerkaatst de warmte en gebeurt dit niet. Het aanbrengen van de folie achter je radiatoren weerkaatst 90% van de directe stralingswarmte van de warmtebron.