Hoe studeer je het best tijdens een lockdown

We zitten inmiddels in 2021 en de lockdowns blijven maar komen. Komt er ooit een eind aan? Natuurlijk komt er een eind aan. Maar voorlopig zul je je er nog even doorheen moeten bijten. Dat betekent: geen gezellige avondjes doorhalen aan de bar van je favoriete studentenkroeg, geen colleges op locatie, en veel thuiszitten. Als jongvolwassene kan dit echt een enorme nachtmerrie zijn, zeker als je en sociaal persoon bent. Hoe blijf je gemotiveerd om toch te studeren?


studeren tijdens lockdown


Zorg voor voldoende slaap

Met zo weinig routine momenteel in een lockdown, is de verleiding groot om laat naar bed te gaan, de hele nacht op je telefoon te zitten appen of te gaan Netflix bingen. Niet erg voor af en toe, maar om toch die studieresultaten te behalen, is het een goed idee om toch die acht uur slaap na te streven. Schakel je telefoon uit of zet hem in de vliegtuigmodus zodat je geen berichten meer krijgt ’s nachts. De smartphone een uur voor het slapengaan uitzetten is ook een goede gewoonte, hoewel voor veel mensen een hele uitdaging, zeker als je je rot zit te vervelen thuis. Het blauwe licht van je telefoon verstoort de afgifte van melatonine en dit betekent dat je meer moeite hebt om in slaap te vallen.


Check niet constant je sociale media

Minuten kunnen uren worden als het gaat om scrollen door sociale media. Hoe moeilijk het ook is, beperk de tijd die je besteedt aan sociale media om de productiviteit te verhogen, vooral bij het studeren voor toetsen of examens. Een goede tip is om sociale media in je studiepauzes te gebruiken en jezelf te ‘belonen’ met 30 minuten op Instagram na een productieve studiesessie, in plaats van dit als een constante afleiding te hebben en iedere notificatie te bekijken. Nog beter is om je telefoon uit te zetten als je gaat zitten studeren.


Let op wat je eet

Je kunt misschien denken dat die tripjes naar de keuken onderdeel zijn van je dagelijkse beweging, maar al die snacks tijdens het studeren hopen zich natuurlijk ergens op, zeker als je minder bent gaan sporten tijdens de lockdown. Slecht eten door stress is een bekend probleem bij veel mensen, en studenten vormen hierop geen uitzondering. Teveel suiker en brood, en frisdranken, zijn echter funest als het gaat om brandstof voor je brein. Misschien niet het meest aantrekkelijke idee voor je, maar het is nu belangrijker dan ooit om genoeg groenten, fruit, volkoren granen en gezonde eiwitten te eten. Streef ernaar drie maaltijden per dag te eten, met tussendoor gezonde snacks om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Bloedsuiker heeft een groot effect op je concentratieniveau, en dus op je studieresultaten.


Inspiratie nodig voor gezonde snacks? Hummus en gesneden wortel of paprika, noten, Griekse yoghurt met honing, een gekookt ei, een stuk fruit of een rijstwafel met pindakaas. Je kunt de dag ook gezond beginnen met een smoothie. Als je nog andere inspiratie nodig hebt, zoek dan de hashtag #healthysnacks op Instagram of zoek naar snacks op Pinterest.


depressie tijdens lockdown


Zorg voor je mindset tijdens de lockdown

Thuis blijven tijdens de lockdown, zelfs in een leuk studentenhuis, kan tot stress en depressie leiden. Maak je hoofd leeg door ademhalingstechnieken te oefenen, elke dag een paar minuten te mediteren, in een dagboek te schrijven of een lijst op te schrijven met dingen waarvoor je dankbaar bent. Begin de dag positief en probeer negatieve gedachten op afstand te houden. Deze onzekere tijden gaan niet eeuwig duren.


Ruim je bureau op

Een ongeorganiseerde studieplek zal de productiviteit waarschijnlijk niet stimuleren, dus neem tien minuten de tijd om eens even goed je bureau op te ruimen en een prettige plek voor jezelf te creëren.


Breek je dagdelen op

Verdeel je dag in studiesessies en kleine pauzes tussendoor. Even videochatten met een vriend of een kop thee drinken met een huisgenoot kunnen een positieve stimulans geven de rest van de middag gefocust verder te studeren. Wat het ook is, zorg ervoor dat er iets positiefs is om naar uit te kijken als je gaat zitten om te werken of te studeren.


Maak een plan

Weet waar je naartoe werkt. Maak een checklist die je kunt afvinken zodra de taken zijn voltooid, of schrijf aan het einde van elke dag een samenvatting van wat je hebt bereikt. Koop een weekplanner voor op je bureau of aan de buur zodat je in een oogopslag kunt zien wat je moet doen. Het geeft enorme voldoening om te zien dat je op schema ligt.


Blijf actief tijdens de lockdown

Vind nieuwe manieren om fit en gezond te blijven, of het nu gaat om een ​​wandeling door de buurt, een HIIT-training in de woonkamer of een online yogasessie. Maak het onderdeel van je dagelijkse routine. Beweging maakt endorfines vrij, verbetert je humeur en een wandeling van 30 minuten schijnt de productiviteit met maar liefst 81% verhogen! In actie komen dus!